Välj en sida

Bumerangnebulosan är en protoplanetarisk nebulosa belägen cirka 5 000 ljusår från jorden i Kentaurens stjärnbild. Bumerangnebulosan fotograferades av Rymdteleskopet Hubble år 1998. Med hjälp av Swedish-ESO Submillimetre Telescope vid La Silla-observatoriet i Chile mätte forskare 1995 temperaturen i nebulosan till 1 K (motsvarar −272,15 °C), vilket gör nebulosan till den naturligt kallaste plats i universum som människan känner till hittills. Här kommer dock tio fakta om Bumerangnebulosan som du antagligen inte kände till sedan tidigare!

Den absolut kallaste platsen

Som redan nämnt i förtexten är Bumerangnebulosan den absolut kallaste plats vi känner till i hela universum – eller ja, kallast på ett naturligt vis då så klart. Temperaturer har uppmätts till hela -272,15 °C.

Till och med kallare än kvarlevor från Big Bang…

Åter igen är vi inne på hur kallt det är (men det är svårt att släppa). Visste du att det faktiskt är kallare än de kylande kvarlevorna som efterlades av Big Bang. Dessa rester finns överallt i universum och har en temperatur på upp till -270 °C.

Får sin färg från en dvärgstjärnas ljus…

Bumerangnebulosan lyser i ett färgglatt sken och är fullt synlig, men den här glöden är faktiskt orsakad av den centrala vita dvärgstjärnans ljus som återspeglas av de dammkorn som finns i nebulans gas.

Är fortfarande väldigt ung…

Detta betyder helt enkelt att Bumerangnebulosan är mycket ung eftersom i äldre planetariska nebulosor är det de ultravioletta strålarna som emitteras av de centrala vita dvärgstjärnorna, som gör att gaserna i nebulosan glöder starkt. Den vita dvärgstjärnan är ännu inte i det stadium där den kommer att avge ultravioletta strålningar.

Fått sitt namn tack vare hur vi ser den…

Fenomenet har fått sitt namn från den asymmetriska formen, som syns med hjälp av de optiska teleskopen stationerade på marken här på jorden.

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

Rymden - och framför allt andra planeter - är något som alltid har fascinerat oss människor. Och det är egentligen först nu under de senaste decennierna som en ordentlig forskning har kunnat få fart, tack vare ny teknik. Så sent som 1992 upptäckte vi de första...

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

Apollo 11 har antagligen de flesta hört talas om – den första bemannade rymdfärden som landade på månen. Månlandningen innebar inte bara en milstolpe för NASA och världen i sig – utan blev också avgörande milstolpe mellan USA:s och Sovjetunionens rymdkapplöpning....

10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

Neptunus är den åttonde planeten från solen – en så kallad gasjätte, och har fått sitt namn efter havsguden Neptunus i romersk mytologi. Eftersom Pluto numer är klassad som en dvärgplanet innebär det alltså att Neptunus är den planet som är längst ut i solsystemet....