Champagne framställs enligt den så kallade ”champagnemetoden”, méthode champenoise eller méthode traditionelle genom att man först framställer ett vanligt basvin. Därefter buteljeras vinet, tillsammans med en jästtillsats, så att en andra jäsning startar i flaskorna. Under denna tid – 15 månader eller längre – skapas bubblorna. Innan flaskan är färdig för försäljning tas den sista jästfällningen bort, genom att flaska vibreras upp-och-ned under en kortare tid. När jästfällningen så har trillat ned i halsen, kyls flaskhalsen hastigt ned, korken tas bort och den frusna jästfällningen faller då ut genom att trycket i flaskan skjuter ut den. Vid denna punkt är alla champagner lika torra, men genom att flaskan fylls upp med en mindre mängd söt vätska, så kallad dosage, får champagnen olika sockerhalter. Men det här tyckte du kanske var helt ointressant? Låt oss istället gå till de lite mer intressanta och roligare punkterna om champagne!
En skyddad ursprungsbeteckning från Frankrike…
Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Det är vanligt att ordet champagne används för att beskriva mousserande vin även från andra delar av världen, men det är endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”méthode champenoise” som får lov att kallas champagne i kommersiella sammanhang, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning.
Madame Clicquot revolutionerade champagnen…
All champagne var grumlig fram till början av 1800-talet då Madame Clicquot (se bild nedanför) lärde sig att avlägsna jästfällningen med tekniken som går under namnet, degorgering.
Från 150 gram till 10 gram socker…
Majoriteten av all champagne som produceras idag är torr av sorten ”Brut”. Detta innebär att man tillsätter ca 10 gram socker/liter. För 200 år sedan var det inte ovanligt att champagnen som producerades kunde innehålla så mycket som 150 gram socker/liter.
Måste lagras 15 månader för att uppfylla kraven…
En flaska måste enligt fransk lag ligga minst 15 månader i källaren innan degorgering för att få kallas champagne.
Törstiga fransmän…
Av all champagne som produceras så dricker fransmännen upp cirka hälften.
10 fakta du antagligen inte visste om Anonyma Alkoholister
Anonyma Alkoholister, även kallade AA, är ett internationellt inbördes hjälpande kamratskap med det uttalade syftet att göra det möjligt för sina medlemmar att hålla sig nykter och hjälpa andra alkoholister att uppnå nykterhet. Organisationen är också etablerad runt...
10 fakta du antagligen inte visste om whisky
Whisky, eller på Irland, USA och delar av Kanada whiskey, är en spritdryck gjord på spannmål. Det lågskotska ordet whisky är en fonetisk översättning av iriskans "uisce beatha" (som på skotsk gäliska kallas "uisge-beatha") och betyder "livets vatten". Efter...
10 fakta du antagligen inte visste om rökning
Rökning är som bekant när du andas in rök från brinnande föremål - oftast med tobak. Rökning av tobak klassas som en drog, eftersom förbränningen av de aktiva beståndsdelarna i droger gör att de kan tas upp genom lungorna. Cigaretter är klart vanligast runtom i...