Champagne framställs enligt den så kallade ”champagnemetoden”, méthode champenoise eller méthode traditionelle genom att man först framställer ett vanligt basvin. Därefter buteljeras vinet, tillsammans med en jästtillsats, så att en andra jäsning startar i flaskorna. Under denna tid – 15 månader eller längre – skapas bubblorna. Innan flaskan är färdig för försäljning tas den sista jästfällningen bort, genom att flaska vibreras upp-och-ned under en kortare tid. När jästfällningen så har trillat ned i halsen, kyls flaskhalsen hastigt ned, korken tas bort och den frusna jästfällningen faller då ut genom att trycket i flaskan skjuter ut den. Vid denna punkt är alla champagner lika torra, men genom att flaskan fylls upp med en mindre mängd söt vätska, så kallad dosage, får champagnen olika sockerhalter. Men det här tyckte du kanske var helt ointressant? Låt oss istället gå till de lite mer intressanta och roligare punkterna om champagne!

En skyddad ursprungsbeteckning från Frankrike…

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Det är vanligt att ordet champagne används för att beskriva mousserande vin även från andra delar av världen, men det är endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”méthode champenoise” som får lov att kallas champagne i kommersiella sammanhang, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning.

Madame Clicquot revolutionerade champagnen…

All champagne var grumlig fram till början av 1800-talet då Madame Clicquot (se bild nedanför) lärde sig att avlägsna jästfällningen med tekniken som går under namnet, degorgering.

Från 150 gram till 10 gram socker…

Majoriteten av all champagne som produceras idag är torr av sorten ”Brut”. Detta innebär att man tillsätter ca 10 gram socker/liter. För 200 år sedan var det inte ovanligt att champagnen som producerades kunde innehålla så mycket som 150 gram socker/liter.

Så länge måste den lagras för att uppfylla kraven…

En flaska måste enligt fransk lag ligga minst 15 månader i källaren innan degorgering för att få kallas champagne. Med andra ord är det en process som tar relativt lång tid.

Törstiga fransmän…

Av all champagne som produceras så dricker fransmännen upp cirka hälften. Med andra ord finns det inget land i världen som dricker så överlägset mycket champagne som i Frankrike. Det kanske inte är så konstigt däremot, då det härstammar därifrån.

10 fakta du antagligen inte visste om LSD

10 fakta du antagligen inte visste om LSD

LSD, LSD-25 eller lysergsyradietylamid, är ett semisyntetiskt psykoaktivt, hallucinogent preparat. i Sverige är preparatet klassat som narkotika, precis som i majoriteten av länder världen över. Ett vanligt svenskt slanguttryck är "syra", från den amerikanska...