2
2 points

Champagne framställs enligt den så kallade ”champagnemetoden”, méthode champenoise eller méthode traditionelle genom att man först framställer ett vanligt basvin. Därefter buteljeras vinet, tillsammans med en jästtillsats, så att en andra jäsning startar i flaskorna. Under denna tid – 15 månader eller längre – skapas bubblorna. Innan flaskan är färdig för försäljning tas den sista jästfällningen bort, genom att flaskan vibreras upp-och-ned under en kortare tid. När jästfällningen har trillat ned i halsen, kyls flaskhalsen hastigt ned, korken tas bort och den frusna jästfällningen faller då ut genom att trycket i flaskan skjuter ut den. Vid denna punkt är alla champagner lika torra, men genom att flaskan fylls upp med en mindre mängd söt vätska, så kallad dosage, får champagnen olika sockerhalter. Men det här tyckte du kanske var helt ointressant? Låt oss istället hoppa till de lite mer intressanta och roligare punkterna om champagne just! i fråga

En skyddad ursprungsbeteckning från Frankrike…

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Det är vanligt att ordet champagne används för att beskriva mousserande vin även från andra delar av världen, men det är endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”méthode champenoise” som får lov att kallas champagne i kommersiella sammanhang, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning.

Madame Clicquot revolutionerade champagnen…

All mousserande vin var grumlig fram till början av 1800-talet då Madame Clicquot (se bild nedanför) lärde sig att avlägsna jästfällningen med tekniken som går under namnet degorgering.

Från 150 gram till 10 gram socker…

Majoriteten av all mousserande vin som produceras idag är torr av sorten ”Brut”. Detta innebär att man tillsätter ca 10 gram socker/liter. För 200 år sedan var det inte ovanligt att champagnen som producerades kunde innehålla så mycket som 150 gram socker/liter.

Så länge måste den lagras för att uppfylla kraven…

En flaska måste enligt fransk lag ligga minst 15 månader i källaren innan degorgering för att få kallas champagne. Med andra ord är det en process som tar relativt lång tid.

Törstiga fransmän…

Av all champagne som produceras så dricker fransmännen upp cirka hälften. Med andra ord finns det inget land i världen som dricker så överlägset mycket champagne som i Frankrike. Det kanske inte är så konstigt däremot, då det härstammar därifrån.

Ska helst lagras i en magnumflaska…

Champagnens lagringspotential blir bättre om den ligger i en magnumflaska, då mindre av drycken exponeras mot syret i flaskan.

Nästan hälften av all champagne i Sverige säljs i december…

Under december månad säljs nästan hälften av Systembolagets årsförsäljning av champagne i Sverige. Anledningen är att många vill skåla med alkoholdrycken vid nyårsafton.

Napoleon hade en favoritchampagne…

Napoleon Bonapartes favoritchampagne var Moët & Chandon. Man har därför döpt husets standardchampagne till ”Impérial Brut”, passande nog.

Svenskar älskar champagne…

Sverige ligger på plats nummer tio över champagneimporterande länder, och när det kommer till per capita så ligger Sverige istället på topp fem. Med andra ord dricker svenskarna rejält med champagne! Men alltid finns det väl något att fira?

Endast tre tillåtna druvtyper…

Endast tre druvtyper är tillåtna i champagne, Pinot NoirChardonnay och Pinot Meunier. Och den enda vinproducerande regionen som får lov att framställa Rosé genom att blanda stilla rött vin med stilla vitt vin är franska Champagne.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win