2
2 poäng

Colosseum, Kolosseum eller Flaviska amfiteatern är en ellipsformad amfiteater i Rom, uppförd mellan 70 och 80 år e.Kr. Kejsar Vespasianus påbörjade bygget som slutfördes av hans son Titus. Under romerska rikets tid hade man strid mellan vilda djur, avrättningar, gladiatorspel och teater där för en stor publik, som mest 87 000 åskådare. Även om den historiska byggnaden i dag inte är helt intakt, besöker årligen miljontals turister platsen. Här följer tio fakta som du antagligen inte kände till om Colosseum!

Över 600 olika växtarter har kunnat identifieras intill byggnaden…

Fram tills idag har 684 växtarter identifierats vid Colosseum. Många av fröna planterades genom avföringen av de många exotiska djur som hämtades långt från det romerska rikets gränser.

Fylldes med vatten…

Det kanske kan vara svårt att tro, men år 86 e.Kr. fylldes Colosseum med vatten för att iscensätta ett fullständigt sjöslag för en fullsatt publik.

Arenans grund var fylld av sand…

Det latinska ordet ”arena” betyder ”sand”, varpå vi har fått den moderna definitionen eftersom romarna täckte arenans grund med sand. Sanden fanns där för att absorbera den enorma mängd blod som spilldes från både olika djur och människor.

Specialförband hämtade in livsfarliga och exotiska djur…

Den romerska kejserliga armén skapade specialiserade stridande förband för att fånga in farliga och vilda djur som de kunde slåss med på Colosseum. De förbjöds att skada djuren och ansågs ha ett av de farligaste jobben i riket.

Ett annorlunda sätt att fira en seger på…

Rom firade en seger genom att släppa 1 000 strutsar1 000 björnar och 1 000 rådjur på Colosseum, varpå folket blev beviljade att ta död på vad de ville och därefter ta hem köttet.

Fick sitt namn efter en storslagen staty…

Colosseum ärvde namnet från en närliggande bronsstaty, som var nästan lika stor som Frihetsgudinnan i New York, USA. Bronsstatyn kallades för ”Kolossen på Nero”, översatt till svenska.

Arenan var extremt modern för sin tid…

Precis som många av de större fotbollsarenorna har idag, hade även Colosseum en takduk som täckte större delar av arenan. Takduken var konstruerad för att hålla sol och regn borta från åskådarna och gav en behaglig bris för publiken. Den var helt infällbar.

Så länge användes Colosseum…

Det finns ingen exakt dokumentation om den sista striden på Colosseum, men det sägs att gladiatorstriderna avslutades på 404 e.Kr. och de sista spelen hölls år 523 e.Kr. under östgoternas regim. Colosseum användes sedan för olika ändamål, inklusive bostäder och hantverksverksamheter.

Europa fick se den första giraffen…

Julius Caesar införde den första giraffen till Europa. Giraffen fick namnet ”kamelleoparden”, eftersom folket tyckte de såg ut som en blandning mellan en kamel och en leopard. Giraffen lät dock senare dödas på arenan.

Över en halv miljon djur dödades…

Man vet inte några exakta siffror, men forskare och historiker uppskattar att någonstans mellan 500 000 – 1 000 000 djur av hundratals olika arter lät dödas på Colosseum.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win