Vodka är ursprungligen ett ryskt, okryddat brännvin av olika alkoholstyrka. På åtskilliga språk används ordet som beteckning på okryddat brännvin. Det är en vanligtvis färglös, destillerad spritdryck. Den framställs av säd (råg, vete, korn, hirs, majs) eller rotfrukter/grönsaker (till exempel potatis, betor, äpplen, lök, morötter, pumpor och melass). Drycken används mest som snaps och i drinkar. Men det vet väl du, som firar Midsommar? Här är tio fakta som du bör känna till alkoholdrycken!

EU-direktiv att följa

Vodkan måste destilleras till minst 95 procent och sedan enligt EU-reglerna blandas ut till lägst 37,5 procent. Om dessa regler inte följs får spriten inte kallas för vodka.

Blev populär först runt 1000-talet…

Vodka som dryck började framställas i större skala mellan 950 och 1100 i dåtidens Kievrus (områden som då omfattade delar av nuvarande Ryssland, Vitryssland och Ukraina). Även i Västeuropa var destilleringskonsten utbredd på 1100-talet, som hade lärt sig den av araberna. Man destillerade mest vin, men även öl, vilket gav ett sädesbrännvin av samma slag. Till en början hette inte drycken just vodka, utan kallades istället för ”brödvin”.

Kan användas som motgift…

Om du, någon annan eller ditt husdjur av misstag har fått i dig frostskyddsmedel, kan – tro det eller ej – vodkan faktiskt användas som en form av motgift.

Många dör i Ryssland på grund av vodkan…

Ryssland har gjort sig känt för att vara en stor vodkaexportör. Men det har också sina nackdelar; cirka 25% av alla män dör i runt 55 års ålder, och i extremt många fall beror det på en överkonsumtion av just vodka.

Förbjöds under krigstider…

Under första världskriget förbjöd den sovjetiska regeringen all försäljning och export av vodkan. Detta innebar en total förlust på en tredjedel för landet.