1
1 point

Vodka är ursprungligen okryddat brännvin av olika alkoholstyrka. På åtskilliga språk används ordet som beteckning på okryddat brännvin. Det är en vanligtvis färglös, destillerad spritdryck. Den framställs av säd (råg, vete, korn, hirs, majs) eller rotfrukter/grönsaker (till exempel potatis, betor, äpplen, lök, morötter, pumpor och melass). Drycken används mest som snaps och i drinkar. Men det vet väl du, som firar Midsommar och annat skoj här i Sverige? Här är istället tio fakta som du bör känna till alkoholdrycken!

EU-direktiv att följa…

Vodkan måste destilleras till minst 95 procent och sedan enligt EU-reglerna blandas ut till lägst 37,5 procent. Om dessa regler inte följs får spriten inte kallas för vodka.

Blev populär först runt 1000-talet…

Vodka som dryck började framställas i större skala mellan 950 och 1100 i dåtidens Kievrus (områden som då omfattade delar av nuvarande Ryssland, Vitryssland och Ukraina). Även i Västeuropa var destilleringskonsten utbredd på 1100-talet, som hade lärt sig den av araberna. Man destillerade mest vin, men även öl, vilket gav ett sädesbrännvin av samma slag. Till en början hette inte drycken just vodka, utan kallades istället för ”brödvin”.

Kan användas som motgift…

Om du, någon annan eller ditt husdjur av misstag har fått i dig frostskyddsmedel, kan – tro det eller ej – vodkan faktiskt användas som en form av motgift.

Många dör i Ryssland på grund av vodkan…

Ryssland har gjort sig känt för att vara en stor vodkaexportör. Men det har också sina nackdelar; cirka 25% av alla män dör i runt 55 års ålder, och i extremt många fall beror det på en överkonsumtion av just vodka.

Förbjöds under krigstider…

Under första världskriget förbjöd den sovjetiska regeringen all försäljning och export av vodka. Detta innebar en total förlust på en tredjedel för landet.

Åsikterna om vodkans egentliga ursprung går isär…

Man kan tro att vodkan har sitt ursprung från Ryssland, men så är faktiskt (antagligen) inte fallet. Det är nämligen Polen – som också är en gigantisk vodkaexportör – som står för den första vodkan. Redan runt 700-talet började polackerna att brygga vodka. Diskussionen om vodkaursprunget är dock oerhört kontroversiell, men både Ryssland och Polen hävdar att de är dess ursprungsland.

Pinsam artikel för stor redaktionschef…

Redaktionschefen för Huffington Post i Kanada trodde inte på vandringssägen om att dränka en tampong i vodka och stoppa upp den i rumpan för att bli påverkad. Hon ville motbevisa det hela och stoppade därför in en vodkadränkt tampong – men det visade sig att hon hade missförstått allt och tryckt in tampongen i fel hål. Pinsamt?

Lustig tradition i Tjeckien…

Under påskafton har det blivit en tradition i Tjeckien att män ska smiska till ogifta kvinnor på stjärten. Som ”tack för hjälpen” får de en shot av vodka av kvinnans fader.

Märklig byteshandel…

Läskedrycken Sprite introducerades från första början som en utspädesdryck för vodka och whisky. Dock blev drycken så populär, att den började att säljas även utan vodkan och whiskeyn.

Märklig byteshandel…

Världens kanske märkligaste byteshandel två länder emellan: år 1990 bytte de två regeringarna, USA och RysslandPepsi mot vodka och krigsfartyg. Ja, det är faktiskt sant. Förvisso var krigsfartygen gamla och egentligen ren skrot – det var bara materialet man var ute efter som de ar byggda av.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win