1
1 poäng

Doft eller lukt kallas förnimmelsen av luktsinnet. I naturen är dofter (som människan och andra djur uppfattar) mycket vanligt förekommande; många växter och särskilt frukter brukar vara starkt doftande. Många ämnen, inom den rena kemin, brukar vidare dofta; särskilt lågmolekylära estrar anses ofta väldoftande. Mat brukar i regel vara väldoftande, vilket är speciellt viktigt då smaken är beroende av lukten. Men vi människor är långt ifrån de med bäst luktsinne, och här följer tio fakta som du bör känna till om just dofter!

Elefanter kan känna doften av vatten…

Har du luktat på vatten någon gång? För oss människor luktar det inte direkt någonting, men annat är det för elefanter – de kan känna doften av vatten på över 20 kilometers avstånd!

Så viktig är synen för dina doftceller…

Om du blir kidnappad och någon binder dina ögon, kommer du ha svårt att skilja på doften mellan parmesanost och en spya. Sen kan man också fråga sig varför en kidnappare skulle tvinga dig till att lukta på två olika ting.

Tanken var ju god i alla fall…

År 1987 satte företagen Baltimore Gas och Electric Company ut klistermärken som doftade gas. Anledningen var att uppmärksamma människor på hur en gasläcka skulle dofta för att förhindra olyckor. Problemet var bara att deras doftande klistermärken fungerade lite väl bra och företagen blev nedringda för falska alarm om gasläckor.

Därför luktar gräs så när man klipper det…

Doften av nyklippt gräs är faktiskt en form av försvarsmekanism av gräset. När gräset angrips släpper de ut en kemiska förening som potentiellt kan locka till sig rovdjur som skulle kunna livnära sig på angriparen. Dock brukar angriparna i största mån bestå av larver eller liknande småkryp.

Därför ska du använda deodorant…

Forskning har påvisat att deodoranter och parfymer förbättrar sannolikheten att finna en partner avsevärt. Anledningen sägs vara att vi människor dras till andra som inte doftar som oss själva.

Människan kan skilja på dofter väldigt bra…

De kemikalier som ger apelsiner och citroner dess lukt är egentligen samma, men våra näsor är tillräckligt känsliga för att skilja dem åt just för att vi vet att apelsiner och citroner är två olika ting.

Därför ska du dofta in din partners pruttar…

Enligt studier gjorda av forskare på Exeter University kan det vara hälsosamt att andas in små doser av pruttar. Det ska bland annat vara hjälpsamt med att förhindra strokes, demens, cancer och hjärtattacker.

Ena näsborren är alltid mer öppen än andra…

Dina näsborrar turas om med att ta in luft när du andas med stängd mun. Under en period kommer din ena näsborre att vara mer öppen för att kunna absorbera mer luft, och vid en senare period kommer istället den andra näsborren vara mer öppen och den andra mer försluten.

Därför kastreras grisar innan slakt…

Kött som kommer från okastrerade grisar stinker riktigt illa. Därför Kastreras 95% av alla grisar innan de slaktas och blir till föda.

Därför smakar kaffet annorlunda…

Kaffe smakar annorlunda än vad det doftar på grund av att dess cirka 600 olika substanser förstörs av vår saliv under samma ögonblick som vi får in kaffet i munnen.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win