1
1 point

Den japanska Yakuza-maffian räknas som en av de mest fruktade organiserade brottsligheterna i världen. Rätt och slätt betyder ordet ”yakuza” ungefär ”värdeläs”. Yakuza-kulturen har sin grund i samurajkulturen som dog ut 1603 då Japan enades (egentligen Meijireformationen på 1860-talet). Yakuza är inriktad främst på företagsam kriminalitet såsom koppleri, narkotikahandel och dobbel men till skillnad från den västerländska maffian håller Yakuza en hög offentlig profil. Här är tio fakta om ett gäng du sannolikt inte vill ha något att göra med!

Världens största organiserade brottsverksamhet…

Internationellt sett finns det över 102 000 aktiva Yakuza-medlemmar, varav cirka 58 000 av dessa är stationerade i just ursprungslandet Japan. Detta gör Yakuza till den största organiserade brottsverksamheten i hela världen.

Består till största del av män…

Verksamheten består nästan bara av män, och endast ett fåtal kvinnor har fått ansluta till Yakuza. Dessa kvinnor kallar sig för ”ane-san”.

Sumobrottning och Yakuza går hand i hand…

Sumobrottning och Yakuza har alltid stått varandra nära. Sumobrottare som inte lyckas göra karriär har ofta istället hamnat i den kriminella verksamheten, och det hör inte alls till ovanligheten att före detta sumobrottare även har lyckats med att bli högre chefer.

Strikta tatueringsregler…

De har gjort sig kända för sina tatuerade kroppar. Till skillnad från vanliga tatueringar använder de sig inte av några elektriska verktyg för att göra dem, utan använder istället bambu eller vassa stålnålar. Oftast är de också bara tatuerade på ställen på kroppen som de kan täcka över med kläder, just för att kunna flyta in i mängden.

USA ett stort verksamhetsområde…

Yakuza är även verksamma i USA, vilket har blivit ett stort problem för landets polisiära styrkor. Främst opererar de i Los Angeles, San Francisco, Seattle, Las Vegas, Arizona, Virginia, Chicago och New York. Deras största område är dock Hawaii, som fungerar som en direktlänk mellan Japan och USA för narkotikasmuggling.

Stort politiskt inflytande…

Verksamheten har alltid involverat sig politiskt i Japan. En hel rad av högprofilerade politiker har visat sig ha anknytning till den japanska maffian, bland annat ministrar och i vissa fall även tidigare premiärministrar.

Bisarra ritualer…

De associeras även till märkliga och bisarra ritualer. Att göra en ”Yubitsume” betyder att man skär av halva sitt lillfinger i form av att be om ursäkt när man har gjort något fel. Ursprungligen kommer denna ritual från samurajtiden, då det var svårare att bära svärdet utan lillfingret, och därav fick man förlita sig mer på sin grupp och medkämpar.

Var som störst efter andra världskriget…

Efter andra världskriget ökade Yakuzas medlemskap markant – och kom upp i hela 184 000 medlemmar (deras högsta medlemsantal någonsin). De amerikanska soldater som opererade på japansk mark ansåg att Yakuza-maffian var det största hotet av de alla – till och med större än den japanska militären.

Ofantligt rika…

Enligt den amerikanska byrån ”U.S. State Department of Treasury” sitter Yakuza på tillgångar motsvarande 80 miljarder dollar, vilket gör det till det rikaste kriminella gänget i hela världen.

Har egen tidskrift…

Under år 2013 publicerade Yakuza-maffian sin egen tidskrift till sina medlemmar. Tidningen, som går under namnet ”Yamaguchi-gumi Shinpo” innehåller bland annat haiku-dikter med mer, och är till för att höja moralen inom gruppen. Likaså vill de försöka att väga jämnt med all negativ publicitet som det står om dem i vanliga tidningar.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win