Flodhästar (Hippopotamidae på latin) är en familj i ordningen partåiga hovdjur. Idag finns bara två arter i var sitt släkte kvar, varpå bägge arterna lever i Afrika, söder om Sahara. Familjen uppkom för cirka 20 miljon år sedan. Under pleistocen fanns flodhästar i Europa, Asien och Afrika. Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om de stora vattendjuren!

Kan oväntat nog inte simma…

Flodhästar kan varken simma eller flyta! De går eller står på ytor under vattnet som sandbankar. Trots detta, tillbringar de större delen av dagen i vattnet för att skydda sin känsliga hud från solen.

Svettas rött…

De utsöndrar en oljig röd substans som fungerar som en fuktighets- och solkräm och skyddar dem från bakterier. Detta gör också att det ser ut som att de svettas blod.

Kan hålla andan i flera minuter…

Även om flodhästar kan hålla andan i ungefär sju minuter, dyker de flesta vuxna flodhästarna upp till ytan igen mellan tre till fem minuter för att andas. Detta är en automatisk process. Även en sovande flodhäst tar sig upp till ytan regelbundet för att andas utan att väckas.

Kan stänga ute vattnet…

De kan stänga sina näsborrar och öron för att hindra vatten från att komma in. Det är därför flodhästkalvar kan dia på land eller under vatten.

Ett öppet gap betyder fara…

En öppen mun är inte en gäspning, som det kan tyckas se ut som, utan är för att tilldela en varning. Du kommer bara att se flodhästen ’gäspa’ medan de befinner sig i vattnet, eftersom de bara är territoriella i vatten. De markerar likväl sitt territorium genom ett ”tutande” eller ”grymtande” ljud.

10 fakta du antagligen inte visste om Golden Retrievers

10 fakta du antagligen inte visste om Golden Retrievers

Att hundar av rasen Golden Retrievers älskar att simma och bada är nog ingen större nyhet för varken hundägare eller hundintresserade. Den amerikanska kennelklubben var den första att erkänna rasen som en egen ras, detta skedde dock så sent som 1925. Ordet ”Retriever”...

10 fakta du antagligen inte visste om gamar

10 fakta du antagligen inte visste om gamar

Gamar är en benämning som används för två distinkta grupper av rovfåglar vars systematik är under diskussion. Gemensamt för gamar är att de olika arterna i stor utsträckning livnär sig som asätare. De flesta gamar återfinns i öknar och på savanner. Nedan finner du tio...

10 fakta du antagligen inte visste om orangutanger

10 fakta du antagligen inte visste om orangutanger

Orangutanger (Pongo) är ett släkte som tillhör människoaporna och som finns i Malaysias och Indonesiens djungler. Namnet kommer ifrån det malajiska och indonesiska uttrycket "Orang Hutan", som betyder "skogsmänniska". Orangutanger lever nästan hela livet i träden i...