Välj en sida

Alla bilder tas i svartvitt…

Hubbles bilder som skickas tillbaka till jorden är i svartvittFärgbilderna görs genom att kombinera två eller flera svartvita exponeringar genom färgade filter under bildbehandling.

[/et_pb_text]

Blev försenad på grund av Challengers krasch…

Hubble-programmets lansering försenades 1986 efter att rymdfärjan Challenger kraschade och satte stopp för alla följande uppskjutningar. Forskare använde denna tid för att förfina och förbättra teleskopet fram tills lanseringen år 1990, men det gick åt mer än 1 miljarder dollar över budgeten.

Blunder kostade 1,5 miljarder dollar…

År 1990 när de första bilderna mottogs visade de att huvudfokuseringsspegeln var polerad felaktigt, mindre än 1/50 av tjockleken på ett pappersark, men det orsakade fortfarande att bilderna var suddiga. Den så kallade ”1,5 miljardersblundern” korrigerades år 1993 av en grupp astronauter som installerade en liten speglad enhet som heter CORSTAR.

Universums ålder kunde fastslås mer exakt…

Hubble har avslöjat att universum är cirka 13-14 miljarder år gammalt, vilket var mycket mer exakt jämfört med den gamla intervallen på 10-20 miljarder år. Det var också viktigt vid upptäckten av mörk energi, en kraft som var kopplad till universums expansion.

Tack vare teleskopet Hubble tror man att man har kunnat fastställa universums ålder lite mer exakt till 13-14 miljarder år gammalt.

Snart dags för skroten…

Det femte och sista service- och reparationsuppdraget (STS-125) genomfördes i maj 2009 då bland annat en planetkamera och en spektrograf installerades. Man installerade också en ring baktill på Hubble för att underlätta nästa uppdrag som blir att ta Hubble ur omloppsbanan och förstöra den, när den har nått slutet på sin livslängd.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om planeter

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

Rymden - och framför allt andra planeter - är något som alltid har fascinerat oss människor. Och det är egentligen först nu under de senaste decennierna som en ordentlig forskning har kunnat få fart, tack vare ny teknik. Så sent som 1992 upptäckte vi de första...

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

Apollo 11 har antagligen de flesta hört talas om – den första bemannade rymdfärden som landade på månen. Månlandningen innebar inte bara en milstolpe för NASA och världen i sig – utan blev också avgörande milstolpe mellan USA:s och Sovjetunionens rymdkapplöpning....

10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

Neptunus är den åttonde planeten från solen – en så kallad gasjätte, och har fått sitt namn efter havsguden Neptunus i romersk mytologi. Eftersom Pluto numer är klassad som en dvärgplanet innebär det alltså att Neptunus är den planet som är längst ut i solsystemet....

[/et_pb_section]