1
1 poäng

Liseberg, Gröna Lund, Skara Sommarland, Halmstad Äventyrsland – för att bara nämna några av alla nöjesparker vi har i vårt avlånga land. Även om Liseberg är den största och mest besökta i Sverige så är det egentligen bara en skvätt i havet jämfört med de riktigt stora som finns där ute i världen! Och här är tio fakta som du bör känna till om nöjesparker som finns runt om vår planet!

Disney förlorade tänkt Harry Potter-tema…

I mitten av 2000-talet erbjöd Disney att köpa rättigheterna för att använda ett Harry Potter-tema till sina nöjesparker. Disney vägrade dock att ge författaren JK Rowling den kreativa kontrollen, vilket ledde till att hon istället vände sig till Universal Parks & Resorts, där Universal gav med sig på hennes villkor.

Världens kanske konstigaste tema…

En nöjespark i Litauen återskapar livet som en sovjetisk medborgare. Besökarna blir beslagtagna på sina ägodelar, måste bära gasmask, får uppleva hårda förhör och måste lära sig den sovjetiska nationalsången. Deras slutbelöning är ett glas med vodka.

Selfiepinnar förbjudna…

Selfiepinnar är förbjudna att använda på alla Disneys nöjesfält. Likaså är de förbjudna på både Universal Studios Orlando och Universal Studios Hollywood. Anledningen är att selfiepinnarna anses vara en säkerhetsrisk.

Säljs oftast till andra nöjesparker…

Vissa bergochdalbanor återvinns genom att säljas och flyttas till andra nöjesparker. Det beror delvis på att en återvunnet bergochdalbana kan kosta 80% mindre än en ny. En dalbana – vid namn Tsunami – har varit på fyra olika nöjesparker sedan 1986.

Ännu fler märkliga nöjesparker…

Om du gillar konstiga nöjesparker (som den i Litauen till exempel) kanske du skulle bege dig till Japan också. Där finns en nöjespark där barn får möjligheten att uppleva vuxenlivet – arbeta, sköta bankärenden med mer.

Omsätter enorma summor…

Disneys största kassako är utan tvekan deras nöjesfält. Uppskattningsvis tjänar de cirka det dubbla på deras nöjesfält runt om i världen än vad de gör på deras faktiska huvudsyssla – filmerna.

Sexochdalbana…

Sydkorea finns ett nöjesfält med sex som tema, vid namn Love Land. Parken har cirka 140 skulpturer som representerar människor i olika sexuella positioner.

Flintstones har gått i graven…

Under 1970-talet fanns det hela sex nöjesparker, bara i USA, som hade någon form av Flintstones-tema. I dag, eller år 2015 rättare sagt, finns det bara en enda kvar, kallad Bedrock City, som var till salu med ett utgångspris på två miljoner dollar.

Först med egen valuta…

Legoland i FloridaUSA, var den första nöjesparken i världen som införde en egen valuta – så kallade Legoland Dollars. I dag har flera nöjesparker runt om i världen hoppat på samma spår.

Kort sagt…

Kina har en nöjespark med ett dvärgtema som heter ”Kingdom of the Little People”. Där är över 100 kinesiska dvärgar sysselsatta och underhåller besökarna med sång och dans.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win