Liseberg, Gröna Lund, Skara Sommarland, Halmstad Äventyrsland – för att bara nämna några av alla nöjesparker vi har i vårt avlånga land. Även om Liseberg är den största och mest besökta i Sverige så är det egentligen bara en skvätt i havet jämfört med de riktigt stora som finns där ute i världen! Och här är tio fakta som du bör känna till om nöjesparker som finns runt om vår planet!

Disney förlorade tänkt Harry Potter-tema…

I mitten av 2000-talet erbjöd Disney att köpa rättigheterna för att använda ett Harry Potter-tema till sina nöjesparker. Disney vägrade dock att ge författaren JK Rowling den kreativa kontrollen, vilket ledde till att hon istället vände sig till Universal Parks & Resorts, där Universal gav med sig på hennes villkor.

Världens kanske konstigaste tema

En nöjespark i Litauen återskapar livet som en sovjetisk medborgare. Besökarna blir beslagtagna på sina ägodelar, måste bära gasmask, får uppleva hårda förhör och måste lära sig den sovjetiska nationalsången. Deras slutbelöning är ett glas med vodka.

Selfiepinnar förbjudna

Selfiepinnar är förbjudna att använda på alla Disneys nöjesfält. Likaså är de förbjudna på både Universal Studios Orlando och Universal Studios Hollywood. Anledningen är att selfiepinnarna anses vara en säkerhetsrisk.

Säljs oftast till andra nöjesparker

Vissa bergochdalbanor återvinns genom att säljas och flyttas till andra nöjesparker. Det beror delvis på att en återvunnet bergochdalbana kan kosta 80% mindre än en ny. En dalbana – vid namn Tsunami – har varit på fyra olika nöjesparker sedan 1986.

Ännu fler konstiga nöjesparker

Om du gillar konstiga nöjesparker (som den i Litauen till exempel) kanske du skulle bege dig till Japan också. Där finns en nöjespark där barn får möjligheten att uppleva vuxenlivet – arbeta, sköta bankärenden med mer.

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

Mensa är en ideell förening för människor med hög IQ. Kravet för medlemskap i Mensa - förutom den obligatoriska medlemsavgift - är att vederbörande presterar ett resultat bland de översta två procenten av befolkningen på ett standardiserat och övervakat...

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

10 fakta du antagligen inte visste om kidnappning

Ordet kidnappning - även kallat människorov - kommer från engelskans kid "barn" och nap (variantform av nab) "stjäla", "norpa", "nappa". Straffrättsligt i Sverige rubriceras kidnappning som människorov eller, beroende på omständigheterna, olaga frihetsberövande eller...