1
1 poäng

Allt mer pratas det om utrotning – och inte längre är det bara dinosauriernas utrotning som står i fokus, utan människans växande medvetande om vår natur och våra djur. Utrotning innebär att definitivt döda alla exemplar av till exempel en djurart, en växtart, en sjukdom eller ett folkslag. Här är tio viktig fakta som du bör känna till om just fenomenet!

Det farliga rovdjuret…

Katter – som kan tyckas verka vara så oskuldsfulla – antas vara boven i dramat till att 33 olika fågelarter har blivit totalt utrotade, tror forskare.

Avokadon räddades av människan…

Efter att stora däggdjur utrotades, som exempelvis mammuten, hade avokadon ingen metod för fröspridning, vilket skulle ha lett till utrotning om inte människan vid tidig ålder hade börjat farma.

Ölflaskor boven i dramat…

Det finns en typ av australiensisk skalbagge som hotas av utrotning eftersom hanbaggarna försöker att para sig med ölflaskor i stället för honor.

Utrotades två gånger om…

Capra pyrenaica pyrenaica (på bilden nedanför), en underart av iberisk stenbock, var det första djuret som skulle klonas ut ur utrotning. Det var också på så vis det första djuret som utrotades inte bara en gång – utan två.

Även människan har nästan utrotats…

För omkring 70 000 år sedan hade vulkanen Toba i Indonesien ett utbrott och vräkte ut och täckte jorden med så mycket aska att solen skymdes i sex år. Befolkningen av tidiga människor var nära på att utrotas och vissa studier tyder på att det fanns så få som 40 avelspar.

Människan ansvarig för majoriteten av utrotade Megafauna…

Nästan alla Megafauna (djur större än människor) har utrotats under de senaste 45 000 åren, på grund av att människor har tagit plats i områden.

Endast 3% kvar av alla djurarter…

Det fanns fyra massutrotningshändelser före den som dödade dinosaurierna. De allvarligaste dödade svindlande 97% av alla arter. Allt liv på jorden idag är härstammat från de 3% av djurarterna som överlevde.

Amerikansk president utrotade nästan infektion…

Den tidigare amerikanska presidenten Jimmy Carter hjälpte till att minska fallen med Dracontiasis (även känt som Guinea Worm Disease) från 3,5 miljoner till 126. Denna sjukdom ligger nu vid utrotningsläget.

Åk till galaxen M100 – se utrotningen av dinosaurierna live…

Galaxen vid namn M100 är så långt borta att om varelser därifrån skulle titta på vår planet just nu, skulle de titta på dinosauriernas utrotning i realtid.

Inhemsk björn i Afrika…

Den afrikanska kontinenten hade en inhemsk art av björnen ”Atlasbjörnen” som led av stors befolkningsnedgångar på grund av det romerska rikets efterfrågan på djur för gladiatorspel. Djuren jagades dessvärre helt till utrotning vid 1870-talet.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win