3
3 poäng

De flesta av oss känner någon, eller känner någon som känner någon, som har varit inblandad eller kopplad till rattfylleri. Just att köra påverkad i trafiken är ett av det största problemen vi har på våra vägar, oavsett om det är alkohol eller droger. Ämnet är utan tvekan något av det känsligaste och mest diskuterade när det kommer till trafiken, och här är tio fakta om rattfylleri som du bör känna till.

34% av alla olyckor skulle kunna förhindras…

Globalt sett sker cirka en tredjedel av alla trafikolyckor i samband med berusning – antingen via alkohol eller med hjälp av droger.

Behövs strängare lagar…

Bara i USA får någon sätta livet till var fyrtionde minut på grund av rattfylla. Förvisso är USA också ett av de länder som flest kör rattfylla i, mycket på grund av dålig lagreglering.

Många har upplevt det…

Cirka 30% av alla människor i industriellt utvecklade länder kan associera till någon specifik händelse som rör just rattfylleri.

Reaktionsförmågan drabbas först…

Eftersom alkohol späder ut sig med vattenvolymen som finns i kroppen och dessutom färdas genom det är vitala organ som innehåller en hel del vatten (t.ex. hjärnansärskilt utsatta för effekterna av alkohol.

Stor del av olyckorna sker under nattetid…

Ungefär 75% av dödsolyckorna i trafiken som inträffar mellan midnatt och 03:00 involverar alkohol eller andra substanser som påverkar oss människor.

Unga mer angelägna att köra rattfulla…

Den grupp som är mest angelägna om att köra rattfulla är mellan 21-24 år gamla, då de står för cirka 35% av alla alkoholrelaterade olyckor (statistiken kan dock skilja sig lite idag, då den är från år 2009).

Är sällan en engångsförtelse…

Enligt studier har den som åker fast för rattfylla kört påverkad cirka 80 gånger i snitt tidigare, utan att ha åkt fast.

Vanligare bland män…

Män är inblandade i princip det dubbla antalet fall av alkoholrelaterade olyckor, jämfört med vad en kvinna är.

Grundaren av MADD lämnade…

Mothers Against Drunk Driving (MADD), en av de mest högljudda politiska aktionsgrupperna verkande mot rattfylleri, bildades 1980 i Irving, Texas, genom Candace Lightner. Hon startade gruppen efter att sin tonåriga dotter dödades av en rattfyllerist, men lämnade senare organisationen när hon kände att hennes fokus hade skiftat från att förhindra rattfylleri till att förebygga alkoholkonsumtionen i allmänhet.

En välkomnande lagstiftning…

Enligt en studie kan användandet av mobiltelefoner under körning vara lika farligt som att köra berusad. Detta kan få förarna att missa trafiksignaler och reagerar långsammare på trafiken. Detta kan förklara den nya lagstiftningen i Sverige om att köra bil och prata i telefon samtidigt.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win