Välj en sida

De flesta av oss känner någon, eller känner någon som känner någon, som har varit inblandad eller kopplad till rattfylleri. Just att köra påverkad i trafiken är ett av det största problemen vi har på våra vägar, oavsett om det är alkohol eller droger. Ämnet är utan tvekan något av det känsligaste och mest diskuterade när det kommer till trafiken, och här är tio fakta om rattfylleri som du bör känna till.

34% av olyckorna kan förhindras…

Globalt sett sker cirka en tredjedel av alla trafikolyckor i samband med berusning – antingen via alkohol eller med hjälp av droger.

Behövs strängare lagar…

Bara i USA får någon sätta livet till var fyrtionde minut på grund av rattfylla.

Många har upplevt det…

Cirka 30% av alla människor i industriellt utvecklade länder kan associera till någon specifik händelse som rör rattfylleri.

Reaktionsförmågan drabbas först…

Eftersom alkohol späder ut sig med vattenvolymen som finns i kroppen och dessutom färdas genom det är vitala organ som innehåller en hel del vatten (t.ex. hjärnan) särskilt utsatta för effekterna av alkohol.

Stor del av olyckorna sker under natten…

Ungefär 75% av dödsolyckorna i trafiken som inträffar mellan midnatt och 03:00 involverar alkohol.

10 fakta du antagligen inte visste om Cosa Nostra

10 fakta du antagligen inte visste om Cosa Nostra

Cosa Nostra (italienska för "vår sak") är en benämning på den sicilianska maffian. Maffian fanns redan i början på 1800-talet och uppstod eventuellt från förmän på stora citronodlingar som drev och utpressade sina godsherrar på pengar. Sicilien har en lång och bred...

10 fakta du antagligen inte visste om LSD

10 fakta du antagligen inte visste om LSD

LSD, LSD-25 eller lysergsyradietylamid, är ett semisyntetiskt psykoaktivt, hallucinogent preparat. i Sverige är preparatet klassat som narkotika, precis som i majoriteten av länder världen över. Ett vanligt svenskt slanguttryck är "syra", från den amerikanska...