Vi har gjort oss kända för våra älgar som springer runt i skogen. Inte minst var det förr vanligt att tyska turister stal våra älgskyltar vi hade vid vägarna för att varna bilister om älgrika områden. De har blivit kallade för ”skogens konung” under decennier av oss svenskar. Kanske inte helt utan anledning, då de ser mäkta imponerande ut. Det finns två typer av älgar; europeisk älg (Alces alces) och amerikansk älg (Alces americanus) och de är ett släkte partåiga hovdjur med de största nu levande hjortdjuren. Här i Sverige är det inte alltför ovanligt att jaga älg, och älgkött har blivit mäkta populärt under senare tid.

Med detta sagt bjuder vi här på tio fakta som du kanske inte kände till om skogens konung!

Mellan 15 – 35 kg daglig föda…

Med stor storlek kommer stor aptit. Älgar äter mycket – väldigt mycket! Under den varmare delen på året kan de äta upp till 35 kilo per dag. Under kallare årstider är de dock lite lugnare med maten, och brukar i snitt ”bara” tugga i sig 15 kilo föda dagligen.

Varg och björn ingen match för en älg…

Även stora djur har sina fiender. En vargflock eller en svartbjörn är ingen match för en frisk vuxen älg, så björnar och vargar brukar vanligtvis ge sig på de yngre, sjuka och gamla älgarna istället, de som har svårare att försvara sig, med andra ord. Däremot gäller det för älgar att passa sig för att bli bitna av rovdjur – oavsett om det är en fullvuxen och frisk eller gammal älg. Ett sår brukar oftast bli infekterat, och inom loppet av två veckor brukar de avlida och bli till föda för rovdjur.

Deras största fiende – en parasitmask…

Men rovdjuren är inte älgarnas största fiende. Det finns en annan fiende, som är avsevärt mindre, som de också bör oroa sig mer över. Parasitmaskar (på latin; Parelaphostrongylus tenuis), som angriper värdens hjärnor. De smittsamma larverna tar sig in till älgens hjärna och orsakar stora neurologiska skador, vilket i slutändan leder till deras död.

Då är hornen som störst…

Som hos andra hjortdjur (med undantag för renen) är det endast handjuret som bär horn. Hornen börjar som små bastklädda rosenstockar hos älgkalven på hösten det första levnadsåret, som kan urskiljas som små bulor bakom ögonen. Vid två års ålder anlägger tjuren ofta enkla spetsar till horn, så kallat ”cykelstyre”. Vanligen är tjurens horn som störst vid mellan sex och tolv års ålder, då benämns tjuren ”kapital”, varefter de sedan går på retur, då hornen minskar i storlek och taggantal.

Hornen kan väga upp till 18 kg…

Precis som älgen själv finns dess horn i alla möjliga olika storlekar. Hornen består i huvudsak av ett stort ben, så i allmänhet väger de också en hel del. Tjurarna utvecklar muskulösa halsar för att hjälpa till att hålla upp de enorma hornen. De ståtliga hornen på en fullvuxen älg kan väga över 18 kilo!

10 hundraser med den starkaste bitkraften

10 hundraser med den starkaste bitkraften

Att bli biten av en hund är aldrig roligt för någon - varken för ägaren eller den som blir utsatt. Och att vissa hundraser biter hårdare än andra är inte direkt någon nyhet. Men hur hårt biter egentligen de tio hundraserna med den starkaste bitkraften? Vi har nedanför...

10 vanligaste kattraserna i Sverige

10 vanligaste kattraserna i Sverige

Att skaffa en katt är inte alltid det enklaste. Ska det vara en vanlig huskatt? Eller en lite dyrare raskatt? Vilka kriterier bör den uppfylla? Kommer katten att trivas i just din hemmiljö? Frågorna kan vara många som ovan kattägare, om man planerar på att införskaffa...

10 vanligaste hundraserna i Sverige

10 vanligaste hundraserna i Sverige

Att skaffa hund är inte alltid det lättaste. Ska man ha en stor? En liten? En som kräver mycket motion, eller kanske en lite latare vovve som heller inte kräver så mycket mental träning? Hundar finns i alla möjliga olika storlekar och utföranden, men det är också ett...