10 fakta du antagligen inte visste om astronauter

Världens mäktigaste yrke måste väl ändå vara astronaut? Tänk dig själv att få vara så långt ovanför jorden och dagligen få uppleva tyngdlösheten. Men tyngdlöshet kan också ställa till med bekymmer och försvåra vardagen markant. Så här kommer därför tio fakta som du bör känna till om just astronauter!

01Besättningen på Apollo 11 var oförsäkrade…
Astronauterna ombord på Apollo 11 fick inte teckna livförsäkringar på grund av deras då livsfarliga arbete, så de signerade en uppsjö av fotografier, som deras familjer skulle kunna auktionera ut om landningen gick fel, och på så vis få in pengar.

02Alla amerikanska astronauter kan ryska…
Alla amerikanska astronauter måste lära sig ryska som en del av deras omfattande träning. De måste dessutom kunna manövrera rymdstationen ISS med hjälp av ryskspråkiga träningsmanualer vid behov.

03NASA vägrade returnera såld väska…
NASA
auktionerade av misstag ut en väska som användes av Apollo 11-astronauterna för att samla in det första månproven för endast 995 dollar . När köparen skickade väskan till NASA för verifikation upptäckte rymdbyrån sitt misstag och vägrade att returnera den.

04

Whoopi…!
Befälhavaren för Apollo 12 – Pete Conrads (bilden nedanför) – första ord när han satte sin fot på månen var ”Whoopi!” Detta för att vinna en vadslagning på 500 dollar mot en italiensk journalist för att bevisa att NASA inte skrev manus för astronauterna.

05Minnesmonument på månen…
År 1971 lämnade USA ett minnesmonument på månen för varje astronaut som dog i jakten på rymdutforskning, inklusive alla ryska kosmonauter.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar