10 fakta du antagligen inte visste om bebisar

Det kanske mest fascinerande och mest glädjefyllda är när en förälder blir mamma eller pappa. Hela ens liv förändras och prioriteringarna blir totalt annorlunda. Förutom en påverkad ekonomi och ett gäng sömnlösa nätter finns det inget som gör en så lycklig som ens barn. Här är därför tio fakta som du bör känna till om de små krabaterna!  


01) En bebis kan inte känna smaken av salt förrän den är fyra månader gammal. Anledningen till detta kan vara relaterad till utvecklingen av njurarna, som börjar att bearbeta natrium vid den åldern.

02) När ett barn föds är dess ögon cirka 75% av sin storlek som de kommer att ha som vuxen. De ser också oerhört dåligt och först vid sex månaders ålder bör synen vara helt klar.

03) Nyfödda har en större tendens att vrida sitt huvud åt höger än åt vänster. Varför vet man inte.

bebisar1

04) Innerörat är det enda sinnesorganen som utvecklas helt och hållet innan födseln. Den når sin fulla storlek i mitten av graviditeten.

05) Vuxna har 206 ben i kroppen. När bebisar föds har de cirka 300 ben. Deras ben växer samman samtidigt som man åldras och växer, vilket resulterar i färre ben som vuxna.

06) En nyfödd urinerar ungefär var tjugonde minut. Vid sex månaders ålder har det gått över till ”bara” cirka en gång per timma. Ah, dessa underbara blöjbyten!

07) Cirka 80% av alla föds med ett så kallat ”storkbett”, det vill säga ett födelsemärke.

bebisar2

08) En bebis kan känna igen lukten och rösten av sin mamma redan vid födseln. Det tar dock några veckor innan en bebis kan se skillnaden mellan sin mor och andra vuxna.

09) Världens tyngsta bebis som har överlevt en förlossning vägde hela 9,97 kg och föddes i Italien 1955. I Kanada födde en kvinna ett barn som vägde 10,4 kg, men spädbarnet dog elva timmar efter förlossningen.

10) Vid födseln har bebisar inga knäskålar. Knäskålarna utvecklas inte helt förrän efter sex månader.

BONUS) I snitt föds ett barn någonstans i världen var tredje sekund.

 

Läs även
tvillingarfokus1
10 fakta du antagligen inte visste om tvillingar (del 1)

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar