10 fakta du antagligen inte visste om björnar

Björnen är ett stort och farligt djur som många andra djur fruktar. Det finns åtta olika arter av björnar och dem flesta är allätare. Vissa björnar tar sig ibland in till bebodda områden för att plundra soptunnor och fiskdammar bland annat.

Här kommer tio fakta om det djur du sist vill träffa på i soprummet!

01) Isbjörnen är det största rovdjuret som går på land i världen. En fullvuxen isbjörn kan väga upp till 700 kg och den kan bli hela tre meter lång när den reser sig upp.

02) Under andra världskriget så var det en björn som stred för Polen. Han var bärhjälp åt soldater och dem hade lärt honom att göra honnör.

03) Jättepandan som ni ser på bilden nedanför är egentligen ingen panda. Ni gissade rätt, det är en björn.

4060884219_2977fab879_b

04) Till skillnad från många andra däggdjur så har dem flesta björnar färgseende.

05) Grizzlybjörnar har en sån makalös kraft i sina käkar så dem teoretiskt sett skulle kunna tugga sönder ett bowlingklot.

06) Alla föroreningar som människan har bidragit till har gjort så att isbjörnars penisar har krympt med tiden. Åk kollektivt och låt deras käraste ägodel växa igen, snälla!

07) Registreringsskyltarna i en del av områdena i nordvästra Kanada är formade som isbjörnar.

Plate

08) Den före detta amerikanska presidenten Theodore Roosevelt hade en björn som sällskapsdjur under sin mandatperiod. Han har även gett sitt namn till ett kärt gosedjur vid namn ”Teddybjörnen”.

09) Vad människan vet så är tigrar är det enda rovdjuret som regelbundet jagar fullvuxna björnar.

10) Det finns en sju meter lång haj på Grönland som äter isbjörnar! Denna haj kan även bli upp till 200 år gammal, tänk vad många björnar den hinner äta.

Bonus) Grizzlybjörnar behöver få i sig ca 20 000 kalorier varje dag för att överleva.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar