10 fakta du antagligen inte visste om champagne

Champagne framställs enligt den så kallade ”champagnemetoden”, méthode champenoise eller méthode traditionelle genom att man först framställer ett vanligt basvin. Därefter buteljeras vinet, tillsammans med en jästtillsats, så att en andra jäsning startar i flaskorna. Under denna tid – 15 månader eller längre – skapas bubblorna. Innan flaskan är färdig för försäljning tas den sista jästfällningen bort, genom att flaska vibreras upp-och-ned under en kortare tid. När jästfällningen så har trillat ned i halsen, kyls flaskhalsen hastigt ned, korken tas bort och den frusna jästfällningen faller då ut genom att trycket i flaskan skjuter ut den. Vid denna punkt är alla champagner lika torra, men genom att flaskan fylls upp med en mindre mängd söt vätska, så kallad dosage, får champagnen olika sockerhalter. Men det här tyckte du kanske var helt ointressant? Låt oss istället gå till de lite mer intressanta och roligare punkterna om champagne!

01Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Det är vanligt att ordet champagne används för att beskriva mousserande vin även från andra delar av världen, men det är endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”méthode champenoise” som får lov att kallas champagne i kommersiella sammanhang, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning.

02

All champagne var grumlig fram till början av 1800-taletMadame Clicquot (se bild nedanför) lärde sig att avlägsna jästfällningen med tekniken som går under namnet, degorgering.

champagne1
03Majoriteten av all champagne som produceras idag är torr av sorten “Brut”. Detta innebär att man tillsätter ca 10 gram socker/liter. För 200 år sedan var det inte ovanligt att champagnen som producerades kunde innehålla så mycket som 150 gram socker/liter.

04

En flaska måste enligt fransk lag ligga minst 15 månader i källaren innan degorgering för att få kallas champagne.

champagne2
05Av all champagne som produceras så dricker fransmännen upp cirka hälften.

 
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar