10 fakta du antagligen inte visste om drottning Victoria

06Användningsfull gåva till USA…
Skrivbordet
i det ovala rummet i Vita Huset i USA var en gåva från drottningen till president Rutherford B. Hayes.  Bordet är gjort av timmer från fartyget HMS Resolute.

07

Nära band till Mary Lincoln…
När den amerikanska presidenten Abraham Lincoln mördades fick änkan Mary Lincoln (se bild nedanför) kondoleanser från drottning Victoria, som hon svarade genom att skriva att hon var tacksam över att Victoria kunde förstå hennes sorg. Victoria hade lidit förlusten av sin man, prins Albert, bara fyra år tidigare.

08Växte upp under strikta regler…
Drottning Victoria uppfostrades upp under en strikt uppsättning av regler, som kallas Kensington-systemet. Detta inkluderade att isoleras från de flesta människor, aldrig få egentid och att ha var och en av hennes alla åtgärder planeradeförhand.

09

Trendsättare…
Vita bröllopsklänningar var inte det minsta populärt förrän Victoria – drottningen av Storbritannien – bar en på sitt eget bröllop under år 1840.

Rumäniens förra kung ättling till Victoria
Kung Michael
I av Rumänien är en direkt ättling till drottning Victoria. Han blev krönt vid sex års ålder år 1927. Om den rumänska monarkin skulle ha levt kvar än i dag skulle han vara den längsta regeringsmonarken som för närvarande lever.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om Gustav Vasa

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar