10 fakta du antagligen inte visste om ecstasy

Ecstasy – även känt som MDMA – är ett centralstimulerande narkotikapreparat. Drogen är ett centralstimulerande amfetaminpreparat, och räknas som empatogen, vilket innebär att det påverkar sinnestillståndet snarare än varseblivningen. Förhoppningsvis är det inget som du personligen brukar, utan nöjer dig med att läsa om. Här är tio fakta som du bör känna till om drogen!

01Kan kosta så lite som en euro per tablett…
Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk noterar att även om det finns vissa rapporter i Europa om tabletter som säljs för så lite som en euro, så redovisar de flesta länder nu priser i slutledet som vanligen ligger i intervallet 3–9 euro per tablett.

02Användes flitigt av amerikanska militären…
MDMA – eller ecstasy – uppfanns först år 1912 av läkemedelsbolaget Merck som aptitdämpande medel men det var aldrig licensierat som receptbelagt läkemedel. Det användes också för militära ändamål i främst USA och Tyskland, för att öka vissa effekter av amfetamin innan den blev olaglig under år 1985.

03Fjärde populäraste…
För närvarande rankas ecstasy som den fjärde populäraste ”tyngre” drogen efter alkohol, cannabis och amfetamin. Koffein och nikotin med fler är inte medräknade i statistiken. 

04

Teorier om behandling mot posttraumatiskt stressyndrom…
Under år 1953 experimenterade den amerikanska armén med MDMA. Det är okänt i vilket syfte, men det sägs ha använts mot trauma, för att t.ex. behandla PTSD.

05Efter rushen kommer ångesten…
Efter att rushen från ecstasy börjar att hämmas känner användaren sig låg. Några av symptomen när man känner sig låg efter ett ecstasy-användande inkluderar bland annat paranoia, depression, ångest och sömnbesvär. Detta upplevs när tillförseln av serotonin till hjärnan är utarmad.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar