10 fakta du antagligen inte visste om hjärnskakning

Kanske har du någon gång tidigare upplevt en hjärnskakning? Vi vet nog allihopa vad det är för något, men för dig som har missat det mest grundläggande; hjärnskakning är något som uppstår vid hårdare slag mot huvudet då hjärnan krockar mot insidan av skallbenet. En hjärnskakning är uppdelad i tre olika grader, varpå cirka 90% lyckligtvis bara får den mildaste graden, där det inte ens är säkert att personen i fråga upptäcker det. Här är ytterligare tio fakta som du bör känna till inom ämnet!

01Därför uppstår en hjärnskakning…
Inuti skallbenet finns det en vätska som kallas för cerebrospinalvätska. Denna vätska har till uppgift att skydda huvudet mot lättare smällar och slag. Men när man t.ex. trillar och får en kraftigare smäll mot huvudet, så kan inte vätskan stå emot. Detta gör då att hjärnan rör sig och slår emot skallbenet.

02Kan ge allvarliga komplikationer…
Hjärnskakningar och hårda träffar mot huvudet kan leda till kronisk traumatisk encefalopati som är en progressiv degenerativ sjukdom i hjärnan, vilket kan leda till demens, minnesförlust och depression, som kan förekomma månader eller till och med årtionden efter händelsen.

03Simmare extra utsatta…
Synkroniserade simmare har en ovanligt hög grad av hjärnskakning för idrottare, i grund och botten som ett resultat av att de sparkar varandra i huvudet. Procentuellt sett har de en högre grad av hjärnskakningar än vad hockey- eller rugbyspelare har.

04

Minns inte Super Bowls…
Den före detta amerikanska fotbollsspelaren Troy Aikman (se bilden nedanför) kan inte komma ihåg när han van en av sina Super Bowls, på grund av antalet hjärnskakningar som tagits emot under karriären.

05Den stora skandalen inom NFL…
Som ett svar på ett stort antal stämningar har amerikanska NFL (National Football League) kommit överens om att betala ut över en miljard dollar under de närmaste 65 åren till tidigare spelare som lider av fotbollsrelaterade hjärnskador.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar