10 fakta du antagligen inte visste om honung

06För bina är en liten del av honungen rena kraftraketen…
I genomsnitt producerar ett honungsbi 1/12 av en tesked honung under loppet av hela sitt liv. För att sätta det i perspektiv, skulle två matskedar av honung vara tillräckligt för att driva ett bi till att flyga ett varv runt jordklotet.

07

Olika smaker och färger…
Honungens djupa smak bestäms av källan av nektar det gjordes från. Den mörka eller lätt ljusa färgen varierar också. Bin i sydöstra USA har även varit kända för att producera honung som är av en djupt lila färg (se bild nedanför), men forskarna kan inte enas om vad det beror på.

honung3

08Långt ifrån alla bin gör inte honung…
Det finns över 20 000 olika arter av bin på jorden och endast en bråkdel av dem gör honung. De arter av honungsbi som oftast används för kommersiell biodling är Apis mellifera. Det är en av endast sju kända honungsbiarter.

09

Och all honung är inte gjord av bin…
Medan bina oftast förknippas med honungen, producerar även den mexikanska honungsgetingen (se bild nedanför) sötningsmedlet i en stor skala. Ett faktum som tidiga europeiska indianer är kända för att ha utnyttjat. Under år 2013 undersökte forskare getingbon i Texas, USA, för att försöka få en inblick i biets beteende. Det visade sig att honungen ibland kan vara giftig, tack vare vissa typer av blommor som getingarna gärna tar nektar ifrån.

honung4

010Honungen är bra för både miljön och ekonomin…
Miljön är beroende av pollinering som uppstår när honungsbin samla nektar. Bin pollinerar grödor för över 20 miljarder dollar årligen – bara i USA, och ungefär en tredjedel av all mat som äts av amerikaner härrör antingen direkt eller indirekt från honungsbinas pollinering.
Läs även
chokladfokus
10 fakta du antagligen inte visste om choklad

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar