Curry betyder egentligen ”kryddad sås”, men i Sverige menar man med curry istället vanligen en kryddblandning som alltid måste innehålla gurkmeja, som ger curryn den karaktäristiska orangegula färgen. Kryddblandningar av motsvarande sort kallas på den indiska subkontinenten istället för masala. Det finns en mängd olika varianter av olika sorters dylika kryddblandningar. Ett tjugotal kryddor brukar förekomma oftare än andra. Kryddan brukar i regel dela upp folk i två läger: antingen så gillar man det – eller så gör man det inte. Oavsett vilket läger du befinner dig i, så finner du nedanför tio fakta som du antagligen inte kände till om den orangefärgade kryddan!

Namnet på curry härstammar sannolikt från Portugal…

Allt för ofta när man hänvisar till curry tänker vi inte så mycket på vad det egentligen betyder. Men hur fick curry sitt namn? Det finns olika teorier varifrån ordet kommer från. Det kan syfta på det franskacuire”, som betyder ”att laga mat”, som vissa tror. Det nämndes också i titeln på en bok på 1700-talet som heter ”Forme of Cury”. Det mest troliga ursprunget till ordet ”curry” kommer från det tamilska namnet ”kari”, som var en soppliknande kryddsås som den först beskrevs i mitten av 1600-talet i en portugisisk kokbok. [källa]

Används som benämning för currygryta i Indien…

engelska och i Indien används ordet curry i betydelsen ’currygryta’. Det gemensamma för denna typ av rätt är att den vanligtvis är kraftigt kryddad (men behöver inte vara det), samt att den oftast är såsbaserad. Den kan vara vegetarisk, eller med kött, fisk eller kyckling. I engelska benämns kryddblandningen som ’curry powder’. [källa]

Har bara funnits i västvärlden i cirka 200 år…

Det kan vara svårt att tro att kryddan bara funnits i västvärlden i drygt 200 år – men precis så är fallet. Curry introducerades först i London på en indisk restaurang år 1810. Restaurangägaren Sake Dean Mahomed var en av de mest kända invandrarna för sin entreprenörskap. Dessvärre finns inte restaurangen kvar på George Street, nära Portman Square i centrala London, då den gick i konkurs efter ekonomiska svårigheter. Härifrån har dock kryddan fått sin spridning i västvärlden. [källa]

Första skrivna receptet hittar du redan under 1747…

Indiska recept brukade inte skrivas ner, utan förmedlas snarare från mun till mun under generationer. Det tidigaste registrerade kända curryreceptet är från 1747 från boken ”The Art of Cookery made Plain and Easy”. Skrivet av Hannah Glasse. Det var den första upplagan som nämnde curryrätten. Receptet hette ”To make a Curry the India way” och använde endast svartpeppar och korianderfrö för att smaksätta curryn. Senare, i den fjärde upplagan av boken, implementerade hon andra ingredienser, som gurkmeja och ingefära. [källa]

Ett världsrekord som heter duga…

Enligt Guinness Rekordbok vägde den största curry som någonsin gjorts 15,34 ton och kokades av indiska kockar och Culinary Association i Singapore den 1 augusti 2015. Evenemanget ägde rum utomhus i en offentlig park under Suvai-firandet . Suvai är ett årligt kulinariskt evenemang som varar i fyra dagar då kockar från hela Asien samlas för att laga mat och dela med sig av sina kulturer. [källa]

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

Hamburgare må vara en av de mest sålda färdiga maträtterna i världen, där bland annat McDonalds, Burger King och Max med flera figurerar som givna leverantörer. Men inget går väl hem mer än en hemmagjord hamburgare med grönsaker, mängdvis med ost och ett eget tillagat...

10 fakta du antagligen inte visste om korv

10 fakta du antagligen inte visste om korv

Korv avser vanligen en livsmedelsprodukt som innehåller kött och som tillverkas i avlång form. De finns i alla möjliga olika längder, tjocklekar och typer av kött. Korv fungerar alltid som huvudrätt, tilltugg eller smörgåspålägg, och kan vara såväl ett billigt...