10 fakta du antagligen inte visste om internationella rymdstationen

06Inte så litet som man kan tro…
Du kanske tycker att din lägenhet eller ditt hus är rymligt, men det är ingenting mot ISS. Den 109 meter långa rymdstationen ger motsvarande cirka sex rum, och dessutom finns det plats för två toaletter. Att astronauterna trängs under långa perioder är alltså bara en myt

07

Dyraste enskilda bygget någonsin…
Den internationella rymdstationen var inte direkt gratis att bygga. Tvärtom – det är det dyraste objekt som någonsin har byggts av människan. Totalt kostade den 120 000 000 000 dollar (!), som fördelades på 16 länder (däribland Sverige). 

08Filtrerar urin till vatten…
Två toaletter finns att tillgå på hela stationen. Urinen hos både besättningsmännen och försöksdjuren filtreras tillbaka in i stationens dricksvattenförsörjning, så att en astronaut åtminstone aldrig behöver vara törstig.

09

Närmare rymden kan du knappt vara…
ISS är förmodligen en av de enda platserna där du faktiskt kan känna lukten av rymden. En tidigare ISS-astronaut har beskrivit hur en ”metalliskt-jonisering-typ av lukt” förekommer i det område där trycket mellan stationen och dockningsfarkoster förekommer.

010Slitsamt för kroppen att vistas i tyngdlöshet…
Eftersom människans kropp tenderar att förlora muskler och benmassa i miljöer som tyngdlöshet måste alla astronauter ombord på den internationella rymdstationen träna minst två timmar per dag för att behålla normal ”jordbaserad” kroppslig hälsa.  
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om satelliter

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar