10 fakta du antagligen inte visste om tårtor

Födelsedagskalas, bröllop, begravningar, studentfester, namnsdagar, midsommar och förlovningar. Ja, tårta äter vi gärna så fort det är en högtid. Allt från choklad och citron till jordgubb och marsipan. Smakerna är oändliga och tårtorna blir bara mer och mer avancerade och välgjorda. När åt du en tårtbit senast? Du minns det säkert, för det känns lite som att vi människor äter en bit tårta så fort möjligheten finns. Här är tio fakta som du bör känna till om tårtor i alla dess former.01) Ordet tårta hade en helt annan innebörd under medeltiden. Då associerades nämligen ordet till ett platt och runt bröd som var hårt bakat på bägge sidor. När man hör ordet tårta idag är ett platt bröd inget man direkt kanske förväntar sig.

02) Självklart finns det världsrekord för i princip allt, och Sonya Thomas lyckades trycka i sig hela 2,2 kg frukttårta under loppet av tio minuter. Snacka om rekord!

03) Enligt en gammal brittisk sägen skulle man lägga en frukttårta under kudden för att under nattens gång drömma om drömprinsen (eller prinsessan). Frågan är bara om det är värt allt kladd man får städa upp när man har vaknat.

tartor1

04) Det gamla talesättet ”You can’t have your cake and eat it” myntades redan under 1500-talet. Däremot kom uttrycket ”a piece of cake” så sent som under 1900-talet.

05) Man vet inte så mycket om var ordet ”cake” kommer ifrån, men de teorier som väger mest hos analytikerna är att det kommer från det norska ordet ”kake” eller vårat svenska ”kaka”. Självklart hoppas vi på det sistnämnda!

06) Ordet ”cup-cakes” (muffins på svenska) kommer från det sena 1880-talet, då man använde små koppar som mätstockar för ingredienserna.

07) Hur man firar födelsedagar är väldigt olikt från land till land, men en majoritet firar inte utan en födelsedagstårta! Man tror att man började äta tårtor i samband med födelsedagar redan år 1785.

tartor2

08) Bröllopstårtor har serverats sedan 1600-talet, men till en början fick bruden och brudgummen varsin tårta. Brudgummens tårta bestod oftast av en frukttårta, som skulle symbolisera fruktbarheten.

09) En av de största bröllopstårtor som någonsin har bakats bestod av hela 4,5 ton smör.

10) Om du älskar tårtor kan det vara en bra idé att flytta till USA, där firar man hela tre olika sorters tårtdagar om året. Den 27 januari är det nationella chokladtårta-dagen, den 29 mars äter man citrontårtor och den 26 november är det den nationella tårtdagen. Mums!

 

Läs även
omega-3-eggs
10 fakta du antagligen inte visste om ägg

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar