1
1 poäng

Genom historiens gång har vissa individer lyckats ackumulera enorma förmögenheter som har placerat dem i en särställning bland mänsklighetens mest inflytelserika. Deras ekonomiska framgångar har inte bara format deras egna liv utan har också lämnat ett djupt avtryck på samhället och ekonomin i stort. I denna artikel utforskar vi livet och arvet från de 10 rikaste människorna genom tiderna, från de antika tiderna till vår idag lite modernare tid! Alla rikedomar är justerade för inflationen.

John Jacob Astor – 121 miljarder dollar

John Jacob Astor var en amerikan, ursprungligen född i Tyskland. Han levde livet som affärsman, köpman och investerare. Det som är mest anmärkningsvärt med Astor är att han var den första mångmiljonären som någonsin har bott i USA. Astor levde sina första år på resande fot, flyttade från Tyskland till Storbritannien och slutligen till USA, där han byggde både ett pälshandels- och ett fastighetsimperium. Hans justerade nettovärde uppgick till 121 miljarder dollar i dagens penningvärde. John Jakob Astor föddes den 17 juli 1763 och dog den 29 mars 1848 (84 år gammal).

Cornelius Vanderbilt – 185 miljarder dollar

Cornelius Vanderbilt – mer känd bara som Commodore – var en av de mest kända (och rikaste) industrimännen i amerikansk historia. Han var patriarken för familjen Vanderbilt, som var bland de rikaste amerikanska familjerna i historien (till stor del på grund av Commodore). Sammantaget nådde Vanderbilts rikedom en topp på 185 miljarder dollar när du justeras för inflationen. Han tjänade sina pengar från en mängd olika källor, men det mesta kom från sjöfartsbranschen. Commodore investerade också mycket av sin rikedom på järnvägar. Cornelius Vanderbilt föddes 27 maj 1794 och dog den 4 januari 1877 (82 år gammal).

Henry Ford – 188 miljarder dollar

Ford Motor Company är fortfarande en av de mest populära biltillverkarna än i dag, med deras F-150 pickup-serie som den mest sålda pickupen i Amerika under årtionden. Allt började med dess grundare, Henry Ford. Ford byggde upp sin rikedom, inte bara för att företaget tillverkade bra bilar (som började med Model T), utan för att företaget utnyttjade en snabb produktion genom löpande band och därmed kunde sänka priset på fordonen, så att en ordinarie amerikansk familj äntligen hade råd med bil. När Ford dog hade han ett justerat nettovärde på 188 miljarder dollar, knappt över Vanderbilt. Henry Ford föddes den 30 juli 1863 och dog den 7 april 1947 (83 år gammal).

Muammar Gaddafi – 200 miljarder dollar

Muammar Gaddafi var en berömd revolutionär som regerade över Libyen i över fyrtio år, där han först tog makten i en statskupp i slutet av 1960-talet. Under hela hans styre i Libyen ökade hans rikedom sakta men stadigt tack vare den diktatur som hade uppstått. Vid tiden för hans död uppgick hans justerade nettoförmögenhet till 200 miljarder dollar. Muammar Gaddafi föddes den 7 juni 1942 och blev dödades den 20 oktober 2011 (69 år gammal).

Vilhelm Erövraren – 230 miljarder dollar

Vilhelm Erövraren, även känd som Vilhelm I, regerade med sitt europeiska imperium i två decennier. Hans rikedom byggdes inte genom affärer och investeringar, utan snarare genom att erövra närliggande, svagare kungadömen. Vid tidpunkten för sin död hade William ett justerat nettovärde på 230 miljarder dollar. Men denna rikedom delades upp mellan hans söner och spreds därefter. Wilhelm Erövraren föddes omkring år 1028 och dog 9 september 1087 (cirka 59 år gammal).

Osman Ali Khan, Asaff Jah VII – 240 miljarder dollar

Osman Ali Khan, även känd som Asaff Jah VII, härskade över en del av Indien känd som Hyderabad, i nästan fyrtio år från 1911 till 1948. Han var den sista härskaren av Hyderabad, som så småningom blev en del av Indien när landet fick sin självständighet från det brittiska imperiet, till stor del på grund av Mahatma Gandhis icke-våldsamma proteströrelser. Även när Hyderabad blev en del av Indien, var han fortfarande känd som den rikaste mannen i hela världen. Hans rikedom kom från en mängd olika källor, inklusive guld värt hundratals miljoner dollar och juveler värda miljarder. Han ägde även flera dyra, vackra hem och sällsynta bilar. Vid tiden för hans död uppgick hans justerade inflation till cirka 240 miljarder dollar. Osman Ali Khan föddes den 6 april 1886 och avled den 24 februari 1967 (80 år gammal).

Andrew Carnegie – 320 miljarder dollar

USA grundades som en nation av invandrare, där många av dessa invandrare kom till landet för att söka lycka och framgång. Andrew Carnegie var inget undantag. Född 1835 i Skottland reste han över Atlanten som barn till Pittsburgh, Pennsylvania. Efter årtionden av hårt arbete steg Carnegie från botten till toppen, för att bli ägare till Carnegie Steel Plant, vilket på sikt resulterade i att han blev en av de rikaste männen i landet. Vid tiden för hans död vid 83 års ålder uppgick hans justerade nettoförmögenhet till 320 miljarder dollar. Det är troligt att hans verkliga nettoförmögenhet kunde ha varit mycket större, eftersom han donerade mycket av sin rikedom till skolor, bibliotek och museer.

Familjen Rothschild – 350 miljarder dollar

Det är kanske inte helt rättvist att inkludera familjen Rothschild på listan. De är trots allt en familj och inte en enskild individ – men vi har med dem i alla fall! Familjen kom från Frankfurt, Tyskland. De etablerade en bankverksamhet som snabbt gick om de andra bankverksamheterna i form av rikedom. Idag är Rothschild-familjens rikedom och berömmelse inte vad den en gång var, men de är fortfarande bland de rikaste familjerna i världen idag. Allt som allt nådde deras justerade nettoförmögenhet en topp på 350 miljarder dollar.

John D. Rockefeller – 400 miljarder dollar

John D. Rockefeller var den rikaste amerikanen som någonsin har levt. Han skaffade sig sin rikedom genom oljemarknaden under senare delen av 1800-talet och grundade så småningom sitt eget oljebolag. Så småningom ökade efterfrågan på olja och bensin, vilket också Rockefellers rikedom gjorde. Rockefeller var så rik att han lämnade sin verksamhet nära sekelskiftet för att leva den sista halvan av sitt liv i pension. Under hela sin pensionsperiod donerade han stora delar av sina pengar till skolor och sjukhus och grundade också University of Chicago. Han är också känd för att vara den första personen i USA att nå ett nettovärde på 1 miljard dollar. Vid hans död uppskattades hans justerade nettovärde till ungefär 400 miljarder dollar. Rockefeller föddes den 8 juli 1839 och levde fram till den 23 maj 1937 (97 år gammal).

Mansa Musa I – 410 miljarder dollar

Det är förvisso diskutabelt, men vi ger titeln som den rikaste personen i världshistorien till Mansa Musa I. Han styrde det afrikanska landet Mali och samlade på sig en enorm förmögenhet genom att producera guld och salt, som så småningom förvandlades till drygt hälften av världens totala utbud. Även om siffrorna är svåra att beräkna, uppskattas det att Mansa Musa I:s justerade nettoförmögenhet idag skulle motsvara över 410 miljarder dollar. Kungen föddes omkring år 1280 och dog omkring 1337 (cirka 57 år gammal).


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win