3
3 poäng

Barbro Karin Viola Westerlund Larsson – för de flesta kanske mer känd som Babben Larsson – föddes den 29 oktober 1956 i Dalhems socken på Gotland. Hon är inte bara en av Sveriges mest populära komiker, utan även en erkänd skådespelare och sångerska. Hon fick sina första teaterroller redan i ungdomen, i den fria teatergruppen Gotlands teater och har varit aktiv sedan 1980. Många refererar säkerligen Babben Larsson till TV4:s succéprogram Parlamentet, där hon gjort stor succé! Därför kände vi på 10fakta.se att hon var en given kandidat att intervjua, för att få veta mer om henne, som kanske var lite mindre känt för allmänheten sedan tidigare. Låt dig förvånas och håll tillgodo!

Hon har spelat fiol i tio års tid…

En lärare som Babben Larsson hade på lågstadiet upptäckte tidigt att hon var musikalisk och duktig på att sjunga. Läraren var även kantor så Babbens officiella debut blev att sjunga på Julottan hemma i Dalhems kyrka. Hon var då endast sju år gammal. Hela uppväxten sjöng hon i barnkör och fick även spela blockflöjt och fiol. Babben lärde sig även att hantera gitarr på egen hand och ställde flera gånger upp i Gotlands stora årliga talangjakt, Tiljans Talanger. Hon lyckades dock aldrig vinna.

Ägare till flera galopphästar…

Babben började att rida vid 11 års ålder och fortsatte med det fram till cirka 50-årsåldern. Hon hade aldrig egen häst men red på ridskola eller hyrde hästar för att rida på. Hon har inte tävlat utan njutit av att förflytta sig i skog och mark på hästryggen. Sedan några år tillbaka är Babben Larsson dock en del av ett konsortium som äger galopphästar. De står uppställda på Bro Galopp utanför Stockholm, och flera av dem har haft stora framgångar, bland annat King Cole som hon numera äger själv.

En riktig hejare på att beskära rosor…

Babben har ett fritidshus med en trädgård full med växter. Många av dem är rosor. Hemma på gården fick hon lära sig hur de kunde beskäras efter blomning, för att på så sätt få dem att blomma en eller två gånger till under säsongen.

Hon har imponerat på ett team från Broadway – och fick jobbet…!

När musikalen Chicago skulle sättas upp i Stockholm flögs ett team från Broadwayuppsättningen av samma musikal in från New York City för att välja ut artisterna. Regissör, koreograf och sångcoach satt uppradade när fröken Larsson kom dit och gjorde audition för karaktären Mama. Hon fick rollen – men det svenska produktionsbolaget gick dessvärre i konkurs innan premiär.

Babben är en militant återvinnare av papper…

Babben älskar träd och därför är hon noga med att inte göra av med för mycket papper. Ofta skriver hon ut eller kopierar på baksidor från gamla manus eller utskick. Allt papper som inte längre kan användas återvinner hon. Till och med post it-lapparna hamnar i returlådan efter att hon rivit av limkanten på dem, vilket man alltid ska göra! Tänk om vi alla kunde återvinna under samma militanta vilja och struktur som vår älskade Babben?

Hon har nästan ett skrämmande absolut färgminne…

Babben gick estetisk linje med bild som huvudämne på gymnasiet. Hon målar gärna akvarell och gör collage fortfarande när hon hinner. Allt pysslande med färg har gjort henne duktig på att se nyansskillnader och hon kan plocka ut matchande gardiner till sina tapeter utan att ha med färgprov. Själv tror hon att hon övat upp detta genom att lägga stora svåra pussel, en annan passion som hon brinner för.

Babben Larsson har varit med i Parlamentet sedan den första säsongen.…

Parlamentet är en riktig institution som gått på TV4 sedan april 1999. Babben har varit en uppskattad deltagare från första början och har sedan återkommit i princip varje säsong. Klipp från programmet med till exempel hennes ”Tips från coachen” ligger på YouTube och har setts miljontals gånger.

Hon kallar inkompetenta människor för ”trattkantareller”…

Babben har många egna uttryck i vokabulären. Om hon säger att något är ”frostfritt” betyder det att det går smidigt, om hon däremot undrar vad det är för ”trattkantareller” som varit i farten menar hon att vederbörande inte har gjort ett bra jobb. Och det får vi väl ändå hålla med om, att ”trattkantareller” låter trevligare än de flesta andra ord som gärna vräks ur av somliga människor?

Babben började dricka kaffe först vid 26 års ålder…

Hon drack inget starkare än mjölk tills hon var 17 år, då hon istället började med teKaffe satt dock längre inne, inte förrän vid 26 års ålder började hon smutta på den koffeinstinna drycken. Hon har till dags dato aldrig ägt en kaffebryggare eller kaffemaskin. Hemma har hon istället en vattenkokare och dricker enbart pulverkaffe av märket Nescafé Lyx.

Hon gör ALLTID sina egna manus när hon är programledare…

Många programledare får ett färdigt manus som någon annan skriver ut och lägger i plastfickor på programledarkorten. Babben skriver själv, putsar och förkortar in i det sista, och skriver ut det i sitt favorittypsnitt Century. Varje halvsida klipper hon sedan ut med  rundade hörn och tejpar fast direkt på programledarkorten. Att tillverka manuset själv och sedan gå igenom dem med överstrykningspennor i olika färger är en del av hennes process att lära sig det mesta utantill.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win