2
2 points

Människans energibehov blir bara större och större i samband med att utvecklingsländerna växer sig starkare ekonomiskt. Försök med att ta fram mer miljövänliga modeller har blivit ett behov och idag finns en handfull länder som mer eller mindre är helt miljövänliga när det kommer till elproduktionen. Frågan om kärnkraft har alltid varit väldigt kluven och debatterna blev riktigt häftiga efter kärnkraftverksolyckan i Tjernobyl, Ukraina. Med detta sagt bjuder vi i alla fall på lite fakta som kan vara kul att känna till om just elproduktion!

Därför bör kolkraftverk förbjudas…

Askan som avges från ett kolkraftverk är cirka hundra gånger mer skadlig för den omgivande miljön än ett kärnkraftverk som producerar samma mängd energi.

Det lönar sig uppenbarligen att läsa…

En malawisk tonåring vid namn William Kamkwamba (på bilden nedanför) lärde sig hur man bygger en väderkvarn av enbart skräp. En väderkvarn byggdes ihop och därefter hade han genererat ström till sin by. Därefter byggde han ytterligare en väderkvarn, som var tillräckligt stor för att kunna driva bevattningspumpar. Allt detta lärde han sig från böcker på det lokala skolbiblioteket.

En grön granne…

Den 28 oktober år 2013 producerade grannlandet Danmark 100% av sin elproduktion från enbart vindkraftverk. Och inte nog med detta, klockan 14.00 samma dag producerade de hela 122% av landets totala behov. Ett grönt Danmark, milt sagt!

Hämtar hem sopor från Norge…

Sveriges återvinningsprogram är så framgångsrikt att vi ber Norge om att få ta hand om även deras sopor. Detta för att kunna driva eget avfall-till-kraftverk för elproduktion, eftersom det inte finns tillräckligt med icke-återvunnet avfall i vårat avlånga land. Härliga bekymmer, som man så fint brukar säga.

Kärnkraftverk har räddat nästan 2 miljoner liv – bara i USA…

Kärnkraftverken har förhindrat ett genomsnitt på över 1,8 miljoner dödsfall mellan 1971-2009 i USA som en följd av lägre luftföroreningar tack vare minskad kolanvändning, enligt amerikanska NASA.

Norge producerar mest i världen från vattenkraftverk…

Norge får 98-99% av sin totala elförbrukning från vattenkraftverk. Detta är mer än något annat land i världen.

Frankrike gör vinst på sin elproduktion…

Enligt University of Wisconsin Madison producerar Frankrike så mycket el från kärnkraftverk att de faktiskt exporterar energi och gör en vinst på det hela.

Tänk om man kunde göra något med det…

Inom loppet av sex timmar fångar öknar upp mer energi från solen än vad hela mänskligheten förbrukar på ett helt år!

Så mycket batterier har vi…

Totalt skulle alla världens alla batterier bara kunna tillgodose mänskligheten med energibehovet i tio minuter. Japp, alla batterier räknade, även de som sitter i din bil eller väckarklocka!

Eller så vill någon bara bygga en bomb…

Forna Sovjetunionen installerade fyrar som drivs av kärnkraftsgeneratorer längs dess kust på 1970-talet. Två av dessa generatorer har dock blivit stulna. De kanske gömmer sig i någons garage som än idag försöker skapa sig egen elproduktion?


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win