2
2 poäng

Gravitation, eller tyngdkraft, är en av universums fyra fundamentala krafter. Det är den attraherande kraft som massor utsätter varandra för, och ger upphov till det som vi kallar massans tyngd. Du kanske trodde att du visste allt om gravitationen, men jag vågar nästan lova att du inte gjorde det! Här är tio fakta som du bör känna till om just gravitation i all dess form!

Finns platser på jorden med lägre gravitation…

Delar av Hudson Bay och de omgivande regionerna i kanadensiska Quebec ”saknar” gravitation. Detta är ett av de områden på jorden med mycket låg gravitation.

Vi lär dock aldrig få uppleva det…

På Saturnus måne, Titan, är atmosfären så tjock och gravitationen så låg att människor skulle kunde flyga sig genom ”naturen” med hjälp av ett par amatörbyggda vingar.

Behövde vi verkligen åka till månen för att bevisa det…?

Vid slutet av det sista Apollo 15-uppdraget på månen använde sig David Scott av en fjäder och en hammare för att bekräfta Galileos teori att föremål kommer att falla i samma takt oavsett dess massa.

Gravitationen förändrar allt…

Under noll gravitation är ett tänt ljus runt och blått, istället som det är på jorden; avlångt och ljusfärgat.

Inga höga berg, direkt…

Det högsta möjliga bergen på en neutronstjärna kan bara vara ca 5 mm höga på grund av deras gravitation.

Det är nog dock inte den enda anledningen till att vi aldrig får se fåglar i rymden…

Amerikanska NASA har vid många tillfällen velat skicka ut fåglar till rymden. Men eftersom det är omöjligt lär det aldrig bli av, fåglar behöver nämligen jordens gravitation för att ens kunna svälja.

Maten smakar helt annorlunda i rymden…

Mat smakar faktiskt inte detsamma i rymden som här på jorden. Anledningen? Enkel. För att mat ska få ut sin rätta smaksättning krävs gravitation, så att alla typer av smaker rinner ner, men i rymden rinner inte allt ner.

Snacka om häftigt…!

Det finns en punkt i rymden där tyngdkraften från jorden och solen är lika, och objekt kan kretsa kring det, trots att det inte finns någonting där.

Vi har ju åtminstone Mount Everest…

Gravitationen här på Jorden gör det omöjligt för berg att bli högre än 150 km. Men det högsta berget vi har här på vår planet överstiger ändå inte mer än 8 848 meter; Mount Everest.

Solens strålar hjälper till att skapa vår gravitation…

Gravitation tar tid, exakt lika lång tid som det tar för solen att nå Jorden (8 minuter). Utan solens strålar hade vi nämligen inte haft densamma gravitation som vi har idag.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win