1
1 point

Heroin, eller diacetylmorfin, är ett narkotikaklassat preparat som kemiskt är besläktat med, och utvinns av, morfin. Till skillnad från morfin har heroin en högre fettlöslighet, vilket gör att heroinmolekylen (diacetylmorfin) snabbare passerar blod-hjärnbarriären och ger typiska effekter, som mycket kraftig eufori, samt apati, förstoppning, illamående och eventuell uppkastning, gåshud, sömnlöshet, mios. Ruset pågår under mindre än 10 minuter tills det går över till ett vanligt morfinrus som håller i sig cirka 4-5 timmar. Under ruset uppstår en våg av välbehag och tillfredsställelse. Ordet heroin härstammar från det tyska ”heroisch”, som betyder ”heroisk”. Här är tio andra fakta du bör känna till om den livsfarliga drogen!

Till slut sviker organen…

För den som har brukat heroin under en väldigt lång tid kan det ofta uppstå problematik med kroppens organ. Majoriteten av de som dör på grund av ett heroinmissbruk brukar avlida främst av leverproblematik eller hjärtsjukdomar.

Pulp Fiction fick kritik efter överdosscen…

Quentin Tarantinos välkända film Pulp Fiction (1994) blev anklagad för att glamorisera och missförvränga heroinet. I filmen visas en person som tar en överdos av drogen och därefter får en adrenalinspruta injicerad direkt i hjärtat. Detta gör man nämligen aldrig för att behandla en heroinöverdos, och om man skulle göra det skulle också hjärt- och lungräddning samt defibrillering vara nödvändigt för att adrenalinet skulle ha någon som helst effekt.

Populärt hos den inre kretsen…

Heroin har varit en populär drog hos många kända ansikten. För att nämna några; Philip Seymour Hoffman, Cory Monteith, Janis Joplin, River Phoenix och Chris Farley. Även fler kändisar som har kämpat med ett heroinmissbruk är Russell Brand, Robert Downy Jr., Corey Feldman, Courtney Love, Tatum O’Neal och Keith Richards.

Afghanistan överlägset världens största producent…

Opiumvallmons växer i de lite mildare klimaten världen över, bland annat Afghanistan, Mexiko, Columbia, Turkiet, Pakistan, Burma, Thailand, Australien och Kina. Den största distributören och exportören av heroin är Afghanistan, som står för 93% av all tillverkning. Uppskattningsvis cirkulerar det cirka 450 ton heroin i världen årligen.

Brunfärgad heroin vanligast…

I den renaste formen är heroin vitfärgat, men det vanligaste användandet av drogen är brunfärgad. Det hör dock inte till ovanligheten att det är gul- eller gråfärgat också.

Både lukt- och smaksinne tar stryk…

Efter lång tids brukande av drogen kommer lukt- och smaksinne att försvinna helt och hållet. Sexuella funktioner liksom att uppnå en orgasm blir också avsevärt svårare om man brukar drogen alltför länge. Om man däremot upphör med heroinmissbruket, kommer lukt- och smaksinne att komma tillbaka, precis som de sexuella prestationerna, vilket brukar bli överväldigande för personen med känslor.

Lättare att lösa upp med vatten…

Du har säkerligen sett i någon film där någon sitter med en sked för att försöka att lösa upp heroinet, så det lättare går att injicera. Detta beror på att heroin är oerhört svårt att lösa upp, om man inte använder sig av lite hjälpmedel. Vanligtvis brukar man blanda ut drogen med lite vatten, för att sedan lägga det på en sked och värma upp det med en tändare under. På så vis löses drogen snabbare upp.

Kan reducera reaktion till smärta…

En del heroinmissbrukare brukar kalla drogen för en ”lycksalig apati”. Detta beror på att heroin avsevärt reducerar emotionell reaktion till smärta. Ett exempel är att du skulle kunna bli skjuten i foten, men fortfarande gå normalt på den så länge du är hög på drogen.

En väldigt dyr drog…

Att vara heroinmissbrukare är ingen billig historia. Det varierar från land till land och kontinent till kontinent när det kommer till priser, men i snitt ligger ett dagligt missbruk på cirka 2 200 kronor.

Få söker hjälp…

I snitt tar det cirka 14 år innan en heroinmissbrukare erkänner sitt missbruk och söker hjälp. Däremot är det bara cirka 20% av alla som har beroendeproblematik med heroin som faktiskt söker hjälp.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win