Hundratusentals miste livet vid byggnationen…

Att få vara med och bygga muren var inte direkt något privilegium. Till största delen bestod all arbetskraft av dömda kriminella och krigsfångar. Arbetet var farligt och innebar en rad olika risker. Historiker uppskattar att cirka 400 000 arbetare fick sätta livet till i bygget – bara under tiden som Qin Dynasty var kejsare.

Förutspåddes 700 år innan påbörjan…

Poeter förutspådde bygget av den kinesiska muren redan 700 år innan bygget satte igång. Gruppen av kinesiska poeter, som gick under namnet ”Shijing”, skrev poesi som handlade om en gigantisk mur i Kina redan 1 000 år f.Kr. Poeterna förutspådde inte bara muren, utan också dess syfte; en militärisk mur som skulle skydda riket.

Var långt ifrån ogenomträngbar…

Trots att muren har kostat både tid, pengar, liv och material, var muren faktiskt inte alls så bra på att hålla fiender borta som man lätt kan tro. Muren sågs som Kinas största försvarslinje under flera århundraden, men det hände inte bara en gång att Kinas fiender tog sig igenom – och i flera fall kollapsade även stora delar av murverket.

Svämmar av turister…

Om man googlar fram bilder på kinesiska muren får man oftast upp harmoniska bilder, där det ser ut som att man kan besöka muren i fråga i lugn och ro och vandra hand i hand med sin partner. Riktigt så är inte fallet. Som tidigare nämnt är det en av världens största turistattraktioner, och dagligen ser det ut som på bilden nedanför. Inte riktigt som man hade föreställt sig, va?

Delar av muren blev till hem

Under 1960- och 1970-talet blev stora delar av förfallna delar av muren återvunnet, och blev istället hem åt invånare i Kina. Detta var innan murens gigantiska popularitet, och dåvarande regering ansåg det bättre att ta tillvara på materialet och bygga hem, istället för att renovera upp deras idag största landsmärke.

10 fakta du antagligen inte visste om antikens Grekland

10 fakta du antagligen inte visste om antikens Grekland

Antikens Grekland är en samlande benämning på den kultur i östra medelhavsområdet som hade sin storhetstid från 700-talet f.Kr. till 300-talet f.Kr. Området bestod av en mängd småstater som ofta stred inbördes men som samtidigt förenades av en gemensam kultur. Mycket...

10 fakta du antagligen inte visste om Jul

10 fakta du antagligen inte visste om Jul

Julafton är över, men inte julhelgen! En del har fått julklappar i stora lass, medan andra inte bryr sig om högtiden speciellt mycket. Men en sak som är säker i alla fall; julpyntandet går inte att missa, vart man än vänder sig. Nu när julafton är över passar...