Idag har armbandsuren mer eller mindre bara kommit att bli en accessoar – ibland lite billigare, ibland hutlöst dyra. Förr i tiden hade vi inga mobiltelefoner att kolla tiden på, och armbandsur, likväl fickur, var populärt hos i princip alla. I dagens samhälle har klockorna istället bytt inriktning lite, och ska istället tåla hårda och tuffa klimat, likväl att de ska fungera felfritt – utan att diffa på någon sekund fram eller tillbaka. Men klockor är så mycket mer intressant än bara det – här är tio fakta som du bör känna till!

Populärt i agentfilmer…

James Bond-filmer med Sean Connery i huvudrollen bär han en Rolex Submariner, medan Daniel Craig bär en Omega-klocka. I Bourne Ultimatum bär Matt Damon en Tag Heuer-klocka. Dock verkar det självutnämnde klockmärket Hamilton dominera filmbranschen – märket förekommer i minst 151 filmer, från The Frogmen 1951 till Interstellar, 2014.

Mekaniska klockor mindre tillförlitliga…

Mekaniska klockor är i allmänhet mindre tillförlitliga än de med kvartsrörelser (som infördes år 1969). I själva verket – trots sin skönhet och komplexitet – tenderar de mekaniska delarna av dessa klockor att vinna eller förlora några sekunder över en tidsperiod. Detta beror på att de påverkas av många krafter (t.ex. gravitationen). Däremot kan kvartsklockor också påverkas – men då istället av bland annat temperaturer och batteriets livslängd.

Armbandsur var avsedda för kvinnor…

De första armbandsuren var avsedda för kvinnor, medan män använde fickur. Det första armbandsuret som har tillverkats var av Robert Dudley, som gjordes till drottning Elizabeth I av England år 1571. Åsikterna går dock isär, och andra menar på att de första armbandsuren tillverkades så sent som 1810 eller 1868.

Omega populärt hos astronauter…

Omega Speedmaster (på bilden nedanför) var ett favorittillbehör i rymden! NASA:s astronauter bar klockan på sin resa till månen (totalt sju Apollo-astronauter), och både amerikanska astronauter och ryska kosmonauter bar dem vid första mötet på Apollo-Soyuz.

Blev populärt under första världskriget…

Moderna armbandsur blev inte populära att användes av män fram till under första världskriget. Soldaterna började att bära armbandsur just för rörelsefriheten som krävdes. Ungefär i samma skede började det första armbandsuret med alarm att serietillverkas av Eterna.

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

10 fakta du antagligen inte visste om Mensa

Mensa är en ideell förening för människor med hög IQ. Kravet för medlemskap i Mensa - förutom den obligatoriska medlemsavgift - är att vederbörande presterar ett resultat bland de översta två procenten av befolkningen på ett standardiserat och övervakat...

10 fakta du antagligen inte visste om radio

10 fakta du antagligen inte visste om radio

Den första officiella radiosändningen ägde rum den 23 december 1900. Reginald Fessenden, en kanadensisk ingenjör och uppfinnare, sände en trådlös radiosignal över en kort sträcka i Brant Rock, Massachusetts, USA. Under sändningen spelade han även upp musik och läste...