1
1 point

Majs (Zea mays), en ödmjuk gröda med djupa rötter i mänsklighetens historia, har över årtusenden utvecklats till en hörnsten i många kulturer och kök världen över. Från de gyllene majsfälten som sträcker sig mot horisonten till de saftiga kolvarna som grillas på sommarpicknicken, är majs en förunderlig gröda som inte bara tillfredsställer våra smaklökar utan också spelar en viktig roll i global livsmedelsförsörjning. Därför känns det också som en självklarhet att bjuda på tio intressanta, nyttiga och roliga fakta om de gula kolvarna!

En udda men rolig struktur över majskolvarnas korn…

En rolig fakta om majs är att varje majskolv innehåller en jämn, men alltid udda, mängd rader med majskorn. Det betyder att du sällan kommer att hitta en majskolv med ett jämnt antal rader. Så nästa gång du tuggar på de saftiga kornen, kom ihåg att majsen själv tycks följa den udda regeln för att hålla oss överraskade och leende. [källa]

Tros ha sitt ursprung i södra Mexiko…

Majs tros ha blivit först domesticerad i södra Mexiko för över 10 000 år sedan. Uråldriga spår av grödan har hittats i arkeologiska fyndplatser i området, vilket tyder på att majsodlingen har en mycket lång historia. Majs var en grundläggande gröda för många ursprungsbefolkningar i Amerika och har sedan spridit sig över världen och blivit en av de mest betydande grödorna globalt sett. [källa]

Och det används till så mycket annat än bara föda…

Majs används inte bara som livsmedel utan har en bred användning inom olika industrisektorer och produkter. Några exempel där majs används flitigt är inom fyrverkerier, lim, tyger, kritor, bränsle, färg, tvättmedel, kosmetika och plast med mera. [källa]

Och majs finns i så många andra färger än bara gult…

Vanligtvis är majs gult, men det finns olika sorter av majs som producerar korn i olika färger, som bland annat grönt, rött eller vitt. Dessa färgvariationer beror på den genetiska variationen inom majsarten och de olika pigmenten som finns i majskornen.

Till exempel är ”Indian Corn” eller ”Flint Corn” en typ av majs som ofta har korn i olika färger, såsom gult, rött, blått och vitt. Denna typ används ofta för dekorativa ändamål, som prydnader under högtider som exempelvis Thanksgiving. [källa]

Egentligen är det varken en grönsak eller en frukt…

Majs är botaniskt sett en gräsart och dess frukt är majskornet. Botaniskt sett klassificeras majs som en ”kornfrukt” eller ”spannmålsfrukt”. Samtidigt används majs ofta som grönsak i matlagning, särskilt i den form av gröna majskolvar eller som en ingrediens i grönsaksrätter. Denna användning som grönsak har gjort att många betraktar majs som en grönsak i köket.

Så, beroende på perspektiv kan majs betraktas som både en grönsak och en frukt, men botaniskt sett är det en kornfrukt. [källa]

USA är överlägset den största producenten av majs…

USA är en av de största producenterna av majs i världen och svarar för en betydande andel av den globala majsproduktionen. Ungefär en tredjedel av världens majs produceras och skördas i landet. Den omfattande användningen av majs i USA omfattar inte bara livsmedelsproduktion utan också produktion av etanol, djurfoder, industriella ändamål och andra användningsområden.

Kina, Brasilien, Argentina, Ukraina och Indien är annars några av de största producenterna i världen när det kommer till majs, efter USA. [källa]

Nästan alla bearbetade livsmedel innehåller majs…

Så gott som alla bearbetade livsmedel innehåller allt från mycket till en liten del av majs. Det kan vara allt från flingor, chips, glass, barnmat, jordnötssmör och majonnäs till marshmallows, matolja, margarin, salladsdressing och tuggummi, för att bara nämna en handfull av dem. [källa]

Majsens intima biologi: kottar, silke och majskärlekens magi…

Majsplantor har egna ”kön”. Hanblomsterna, som kallas för kottar, sitter längst upp på plantan, medan honblomsterna, som kallas för silke, sitter längst ner. För att majsens korn ska bildas, måste pollen från kottarna transporteras till silken. [källa]

Vad vore majs utan att ens nämna popcorn, egentligen…?

Popcorn är en av de äldsta typerna av majs, och dess historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Ursprungsbefolkningar i Amerika, inklusive ursprungsamerikanska stammar, använde popcorn i sina ceremonier och som en del av sin kost redan för tusentals år sedan. Arkeologiska fynd tyder på att popcorn konsumerades så tidigt som 3600 f.Kr. i Mexiko.

Det var emellertid inte förrän de amerikanska indianerna presenterade popcorn för de tidiga europeiska nybyggarna1600-talet som det blev känt för en bredare publik. Under 1800-talet blev popcorn en populär snacks i USA och Europa, och det fanns till och med mobila popcornkiosker på många offentliga platser.

Popcorns popularitet ökade ytterligare under stumfilmseran 1920-talet, eftersom det var en prisvärd och lättillgänglig snacks under biobesök. Idag är popcorn en av de mest älskade snacksen världen över och är ofta förknippad med filmkvällar och underhållning. För ärligt talat, hur många gånger har inte popcornen räddat en filmkväll för oss, egentligen? [källa]

Därför är majsfält så populärt i skräckfilmer…

Har du tänkt på att majsfält ofta är en del av en uppsjö av olika skräckfilmer? Det finns nämligen en ganska logisk förklaring till det hela, då majsfält ofta har ansetts som lite ”mystiskt” och ”spännande”. En annan anledning är att majs har en unik förmåga att göra oväntade ”popljud” när den växer under rätt förhållanden. Detta fenomen, känt som ”majsens sjungande”, inträffar när vind rusar genom majsfälten och skapar vibrationer i majskolvarna och bladen. Ljudet är mest påtagligt när majsen är på rätt mognadsstadium och har utvecklat de specifika förutsättningarna för detta naturliga ”konsertfenomen”. [källa]


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win