Välj en sida

Potatischips är tunna friterade skivor av potatis (oftast i alla fall). De chips som säljs i svenska butiker finns i olika utföranden; räfflade, finräfflade och släta. I till exempel USA finns även fyrkantiga potatischips. Nedan följer ytterligare tio fakta som du antagligen inte kände till om fredagsmysets viktigaste ingrediens!

En banbrytande ny form av saltteknik…

Vi känner bara smaken av cirka 20% av allt salt som finns i potatischipsen. Som svar har Lay´s utvecklat en ny form av salt, som levererar samma smak men gör att de kan använda 25% mindre salt till sina chips.

Uppfanns av ren irritation

Potatischipsen tros ha sitt ursprung år 1853 när en kock fick sina stekta potatisar tillbakaskickade av en irriterad kund flera gånger om, eftersom potatisarna enligt kunden var för tjocka. Kocken tröttnade till slut på kunden, skar potatisen i extremt tunna skivor och lade på extra mycket salt. Kunden – till kockens stora förvåning – älskade det nya påhittet.

Innehåller hög dos av strålning

Tekniskt sett skulle du får en större dos av radioaktiv strålning från att äta en påse med chips varje dag, än vad du skulle få om du bodde bredvid ett kärnkraftverk.

”Luften” finns där av en anledning

All luft i chipspåsarna som vi klagar över är faktiskt kväve och tjänar ett syfte. Det bevarar krispigheten och ger ett extra skydd när de fraktas.

Pringles recept sticker ut från mängden

Vi nämnde tidigare att nästan alla chips består av potatis. Det populära märket Pringles är nämligen ett undantag, och består av en slam av risvetemajs och några potatisflingor.

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

Hamburgare må vara en av de mest sålda färdiga maträtterna i världen, där bland annat McDonalds, Burger King och Max med flera figurerar som givna leverantörer. Men inget går väl hem mer än en hemmagjord hamburgare med grönsaker, mängdvis med ost och ett eget tillagat...

10 fakta du antagligen inte visste om korv

10 fakta du antagligen inte visste om korv

Korv avser vanligen en livsmedelsprodukt som innehåller kött och som tillverkas i avlång form. De finns i alla möjliga olika längder, tjocklekar och typer av kött. Korv fungerar alltid som huvudrätt, tilltugg eller smörgåspålägg, och kan vara såväl ett billigt...