Potatischips är tunna friterade skivor av potatis (oftast i alla fall). De chips som säljs i svenska butiker finns i olika utföranden; räfflade, finräfflade och släta. I till exempel USA finns även fyrkantiga potatischips. Nedan följer ytterligare tio fakta som du antagligen inte kände till om fredagsmysets viktigaste ingrediens!

En banbrytande ny form av saltteknik…

Vi känner bara smaken av cirka 20% av allt salt som finns i potatischipsen. Som svar har Lay´s utvecklat en ny form av salt, som levererar samma smak men gör att de kan använda 25% mindre salt till sina chips.

Uppfanns av ren irritation

Potatischipsen tros ha sitt ursprung år 1853 när en kock fick sina stekta potatisar tillbakaskickade av en irriterad kund flera gånger om, eftersom potatisarna enligt kunden var för tjocka. Kocken tröttnade till slut på kunden, skar potatisen i extremt tunna skivor och lade på extra mycket salt. Kunden – till kockens stora förvåning – älskade det nya påhittet.

Innehåller hög dos av strålning

Tekniskt sett skulle du får en större dos av radioaktiv strålning från att äta en påse med chips varje dag, än vad du skulle få om du bodde bredvid ett kärnkraftverk.

”Luften” finns där av en anledning

All luft i chipspåsarna som vi klagar över är faktiskt kväve och tjänar ett syfte. Det bevarar krispigheten och ger ett extra skydd när de fraktas.

Pringles recept sticker ut från mängden

Vi nämnde tidigare att nästan alla chips består av potatis. Det populära märket Pringles är nämligen ett undantag, och består av en slam av risvetemajs och några potatisflingor.

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...

10 fakta du antagligen inte visste om socker

10 fakta du antagligen inte visste om socker

Socker är en av världens äldsta ingredienser. Folket i Nya Guinea var troligen de första att tämja sockerrör runt år 8 000 f.Kr. Idag är sockret ett av de största hälsoproblemen vi har här i världen, och i många länder vill det införas skatt för produkter med höga...