Människan har alltid varit glad i att lära sig nya saker, framförallt fakta – allt från roliga och häftiga till konstiga och överraskande. Men ibland när man får höra någon konstig fakta kan man ställa sig frågan: ”Hur – och varför – vet du ens det där?”. Därför har vi passat på att lista tio ”varför i helskotta vet du det?”-fakta, som kan vara intressant – och på samma gång skrämmande – att veta!

Ett tydligt vårtecken är när liken flyter upp till ytan…

En del säger att färgerna i träden, dofterna eller det varma vädret är de första tecknen på att våren äntligen har anlänt. Men det finns ett annat tydligt tecken också! Det är nämligen under vårens första dagar som alla lik begravda i sjöar börjar att titta upp mot ytan! Anledningen är bakterier som skapas i kroppen på grund av stigande temperaturer i vattnet. På de lite kallare platserna, där vattentemperaturen aldrig stiger tillräckligt, ligger dock de döda kropparna kvar på sjöarnas botten året runt.

Ett (vidrigt och skrämmande) mysterium…

När Napoleon Bonaparte dog i exil skar de av hans fortplantningsorgan och gav det till den lokala kyrkoherden. Prästen sålde den senare för att samla in pengar till sin församling och den har sålts och sålts vidare genom århundradena och till denna dag finns det tre personer som hävdar att de äger Napoleons fortplantningsorgan. Ingen vet varför detta hände, och det är inte den viktiga delen av historien. Den viktiga delen är: vem fan tillhör de andra två fortplantningsorganen?

Livet som råtta verkar avsevärt roligare…

Råttor är bisexuella av naturen och honor kan komma att ha grupporgier med varandra när de är brunstiga. Dessutom kan hanens bollar ta upp 10% av hela kroppsmassan!

Koalabjörnar är ett VÄLDIGT märkligt däggdjur…

Koalabjörnar är nog de mest främmande av alla däggdjur här på planeten. De har två tummar på varje hand, tre slidor, tillbringar större delen av sitt liv i sömn och utvecklades till att bara äta en växt som inte har något näringsvärde alls. De äter också sin mammas avföring.

Akta dig för dansken…

Om en svensk korsar det frusna havet mellan Danmark och Sverige får danskarna slå ner dem. Det är en kvarlevande lag från när Danmark och Sverige ständigt var i krig, så om en grupp svenskar gick över isen hade de förmodligen inga goda avsikter, alltså denna lag som tillåter danskarna att försvara sig. Lagen finns kvar än idag, även om den är i passiv form.