Välj en sida

Bambu är ett samlingsnamn på en grupp av gräs som växer i tropiska, subtropiska och tempererade områden i Asien och Amerika – även i vissa delar av Europa. Flertalet arter är ej lövfällande lignoser (vedartade växter). Bambun kännetecknas av att dess blad har bladskaft till skillnad från andra gräs som saknar dessa. Med detta sagt bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om just bambu!

Ett stort frågetecken gällande blomningen…

De flesta bambuarter blommar bara en gång per årtionden, och då blommar hela uppsättningen på en och samma gång. Det vill säga att när ett sortiment blommar så blommar hela sorten samtidigt, över hela världen, oavsett plats, klimat eller andra kända faktorer. Varför det är på detta viset vet forskare ännu inte, men fascinerande är det.

Pandor smartare än vi tror…

En panda på en djurpark märkte av att en gravid panda fick särskild behandling, så han kopierade beteendet hos den gravida pandan för att få extra bambu.

Smugglade silkesmaskar i bambuskanor…

Två kristna munkar smugglade silkesmaskar ut ur Kina i bambuskanor. Dessa silkesmaskar användes för att ge det bysantinska riket ett handelsmonopol i Europa, som blev grunden för dess ekonomi under de närmaste 650 åren.

Tåg helt gjorda i bambu…

I delar av landet Kambodja har folk gjort sina egna små tåg av bambu. Detta efter att regelbundna tjänster från staten har slutat att fungera. Likaså finns det flera exemplar av bambubroar, helt byggda av befolkningen själva.

Därför nöjer sig pandor med bambu…

Pandor har all nödvändig utrustning för en köttbaserad diet, men på vägen förlorades en gen med koder för umami-receptorn. Pandor har alltså ingen smak för kött och kommer med glädje att leva på bambu.

10 fakta du antagligen inte visste om koldioxid

10 fakta du antagligen inte visste om koldioxid

Koldioxid, med den kemiska formeln CO2, är vid rumstemperatur en färglös gas. Den fyller viktiga biologiska funktioner och spelar en central roll för jordens växtlighet. Koldioxid är även en viktig växthusgas. Koldioxid används för många olika industriella...

10 fakta du antagligen inte visste om stränder

10 fakta du antagligen inte visste om stränder

Visst ser det helt underbart ut på bilden ovanför? Att kunna få ligga på stranden i solljuset och bara njuta! Just detta gör miljontals svenskar årligen, antingen någonstans i Sverige, eller rent av utomlands. Här är i alla fall tio fakta om stränder som kan vara kul...

10 fakta du antagligen inte visste om ekträd

10 fakta du antagligen inte visste om ekträd

Ekträd (Quercus robur) - som också kallas för skogsek, vanlig ek, sommarek och stjälkek - är en typ av lövträd tillhörande familjen bokväxter. Ek kan bli uppemot 1 000 år gamla och växer i stora delar av bland annat Europa. Men du som med stor sannolikhet är uppvuxen...