10 fakta du antagligen inte visste om bambu

Bambu är ett samlingsnamn på en grupp av gräs som växer i tropiska, subtropiska och tempererade områden i Asien och Amerika – även i vissa delar av Europa. Flertalet arter är ej lövfällande lignoser (vedartade växter). Bambun kännetecknas av att dess blad har bladskaft till skillnad från andra gräs som saknar dessa. Med detta sagt bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om just bambu!

01Ett stort frågetecken gällande blomningen…
De flesta bambuarter blommar bara en gång per årtionden, och då blommar hela uppsättningen på en och samma gång. Det vill säga att när ett sortiment blommar så blommar hela sorten samtidigt, över hela världen, oavsett plats, klimat eller andra kända faktorer. Varför det är på detta viset vet forskare ännu inte, men fascinerande är det.

02Pandor smartare än vi tror…
En panda på en djurpark märkte av att en gravid panda fick särskild behandling, så han kopierade beteendet hos den gravida pandan för att få extra bambu.

03Smugglade silkesmaskar i bambuskanor…
Två kristna munkar smugglade silkesmaskar ut ur Kina i bambuskanor. Dessa silkesmaskar användes för att ge det bysantinska riket ett handelsmonopol i Europa, som blev grunden för dess ekonomi under de närmaste 650 åren.

04

Tåg helt gjorda i bambu…
I delar av landet Kambodja har folk gjort sina egna små tåg av bambu. Detta efter att regelbundna tjänster från staten har slutat att fungera. Likaså finns det flera exemplar av bambubroar, helt byggda av befolkningen själva.

05Därför nöjer sig pandor med bambu…
Pandor har all nödvändig utrustning för en köttbaserad diet, men på vägen förlorades en gen med koder för umami-receptorn. Pandor har alltså ingen smak för kött och kommer med glädje att leva på bambu.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar