10 fakta du antagligen inte visste om gravitation

Gravitationen, eller tyngdkraften, är en av universums fyra fundamentala krafter. Det är den attraherande kraft som massor utsätter varandra för, och ger upphov till det som vi kallar massans tyngd. Du kanske trodde att du visste allt om gravitationen, men jag vågar nästan lova att du inte gjorde det! Här är tio fakta som du bör känna till om just gravitationen!01) Delar av Hudson Bay och de omgivande regionerna i Quebec ”saknar” gravitation. Detta är ett av de områden på jorden med mycket låg gravitation.

02)Saturnus måne, Titan, är atmosfären så tjock och gravitationen så låg att människor skulle kunde flyga sig genom ”naturen” med hjälp av ett par amatörbyggda vingar.

03) Vid slutet av det sista Apollo 15-uppdraget på månen använde sig David Scott av en fjäder och en hammare för att bekräfta Galileos teori att föremål kommer att falla i samma takt oavsett dess massa.

gravitation1

04) Under noll gravitation är ett tänt ljus runt och blått, istället som det är på jorden; avlångt och ljusfärgat.

05) Det högsta möjliga bergen på en neutronstjärna kan bara vara ca 5 mm höga på grund av deras gravitation.

06) Amerikanska NASA har vid många tillfällen velat skicka ut fåglar till rymden. Men eftersom det är omöjligt lär det aldrig bli av, fåglar behöver nämligen jordens gravitation för att ens kunna svälja.

07) Det finns en punkt i rymden där tyngdkraften från jorden och solen är lika, och objekt kan kretsa kring det, trots att det inte finns något där.

gravitation2

08) Mat smakar faktiskt inte detsamma i rymden som på jorden. Anledningen? Enkel. För att mat ska få ut sin rätta smaksättning krävs gravitation, så att alla typer av smaker rinner ner, men i rymden rinner inte allt ner.

09) Jordens gravitation gör det omöjligt för berg att bli högre än 15 km.

10) Gravitation tar tid, exakt lika lång tid som det tar för solen att nå Jorden (8 minuter). Utan solens strålar hade vi nämligen inte haft densamma gravitation som vi har idag.

 

Läs även
fargerfokus
10 fakta du antagligen inte visste om färger

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar