10 fakta du antagligen inte visste om snus

Många känner nog igen sig i känslan när man pillar upp dagens första snus under läppen. Hur underbar och oslagbar den är. Och hur svensk just den känslan dessutom är. Inget land snusar så mycket som vi gör i Sverige sett till invånarantalet, och de senaste tio åren har det exploderat hos tillverkarna när det kommer till nya sorter och smaker. Är du en av alla de som snusar? Då kan det här vara intressant att läsa!01Snusets historia sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Sveriges tobaksvanor är ganska likt de övriga länderna i Europa, men tack vare snuset har Sverige färre dödsfall på grund av tobaksbruk än samtliga andra europeiska länder. Så ja, snus är hälsosammare än cigaretter, även om det självklart är bättre att låta bli tobak helt och hållet.

02

Snus tillkom inte av nyfikenhet direkt, utan är ett rent resultat av dålig ekonomi. Till en början, när tobak importerades till Sverige, var det så dyrt att det blev kopiöst kostsamt att röka den. Därför blandade man istället ut tobaken med salt och vatten, och vips, så var snuset uppfunnet!

snus1
03Under år 1919 såldes 7 000 ton snus i Sverige, vilket motsvarar 1,2 kg per svensk. Idag snusar cirka en miljon svenskar och år 2000 förbrukades cirka 6 200 ton snus. 45% av detta var portionssnus.

04Snus är pastöriserat, precis som mjölk. Snus hettas upp, precis i temperaturer så att det inte förbränns, allt mellan 24 till 36 timmar.

snus4
05Snus har verkligen blommat upp de senaste 30 åren. År 1976 rökte 40% av den vuxna befolkningen. Idag är siffrorna, tack vare snusets framfart, nere på endast 10%.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar