2
2 points

Upptäck den överväldigande skönheten och förunderliga mångfalden hos vår planet genom en visuell resa till några av de mest hisnande landskapen på jorden. Denna artikel bjuder på en samling bilder som fångar den naturliga prakt och de otroliga formationer som präglar vår värld. Från majestätiska bergstoppar och glittrande vattenfall till idylliska stränder och ökenlandskap som tar andan ur en. Låt oss ta en stund och förlora oss i skönheten hos dessa extraordinära platser som är en påminnelse om den enastående skaparkraften och diversiteten vi har runt omkring oss.

Ökenfloderna Baja California, Mexiko…

I öknen i Baja CaliforniaMexiko, bjuds det på en nästan bisarr och overklig syn. Dessa är ökenfloder som bildar trädliknande figurer. Man kan lätt tro att det är någon fotomanipulation eller en målning, men så är inte fallet, utan detta är ett äkta naturfenomen du kan se med dina egna ögon under vissa perioder på året.

Saltbeklädda sura sjöar vid vulkanen Dallol, Etiopien…

Lerasaltjärnhalofila alger och varma källor producerar ett färgstarkt men farligt landskap i Dallol-kratrarna. Den senaste bildades 1926 av ett freatiskt utbrott som sprängde genom grunt salt och sediment för att producera en maar. Ett kontinuerligt flöde av supersalt hydrotermiskt vatten matar de färgglada sjöarna och förändrar den ursprungliga utbrottsplatsen. Hur vackert det än är, så är det absolut ingenting som du ska bada i!

Stenbroar i Bulgarien…

Devetashka-grottan ligger i närheten av byn Devetaki. Den har den största ”foajén” av alla grottor i Europa – 30 meter hög och 35 meter bred. Enligt olika källor var den bebodd under sju olika epoker. Det var en fristad i gamla tider. Det brukade också vara en militärbas förr i tiden. Senare på 1950-talet användes den för lagring av olja. Det finns sju enorma öppningar i taket, genom vilka naturligt ljus kommer in i stora så kallade ”hallen”. Förbi stora salen delar sig grottan i två korridorer. Den vänstra är cirka 2,5 km lång. Det är mörkt med en liten flod som rinner igenom och bildar miniatyrsjöar och vattenfall som passerar genom huvudhallen och rinner så småningom ut i Osamfloden. Den högra korridoren är mycket mindre. Det är torrt och varmt och slutar med en rund sal, känd som ”altaret”. Och att det är vackert är det nog ingen som ifrågasätter!

White Cliffs of Dover, England…

Detta är en ikonisk plats som är ett av de naturmonument som definierar vad det är att vara britt. I nästan 1 000 år har Dover Castle, som ligger uppe på toppen av de vita klipporna, stirrat tillbaka på dem som kan ha kastat ett avundsjukt öga på England på bara några mils avstånd. De består av miljarder av krossade skal från små havsdjur. För hundra och femtio miljoner år sedan – under kritaperioden – bosatte sig dessa organismer gradvis i grunda hav. Sedimenten som byggdes upp lyftes gradvis upp för att bilda kritklipporna. Dessa eroderas av havet och håller dem vita. Men där havet inte kan nå klipporna, på grund av strand- och havsskydd, upphör erosionen och klipporna blir vegeterade av träd och buskar. Om du dessutom tycker att Dover Castle ser väldigt bekant ut så är det nog inte så konstigt – detta är nämligen också en väldigt populär inspelningsplats för filmer.

Chartreuse Arch, franska alperna…

Chartreusebergen är ett mycket vackert berg som ligger i södra FrankrikeLac du Bourget är den sydligaste punkten av Jurabergen i Frankrike. Det finns en unik dubbelbåge med den längsta spännvidden på 32 meter i dessa berg. Bågen dokumenterades först nyligen 2005. Från bågen kan du se staden i bergen, med mycket pittoreska landskap.

Drake-passagen, Palmer Peninsula, Antarktis…

Den antarktiska halvön är den nordligaste delen av fastlandet Antarktis, och den enda del av kontinenten Antarktis som sträcker sig utanför Antarktiscirkeln. Den är ungefär 2 000 kilometer lång och sträcker sig från 75°S (en fårad mellan Cape Adams (Weddellhavet) och en punkt på fastlandet söder om Eklundöarna) till 63°S (Prime Head på Treenighetshalvön). Sydamerikas södra spets, Kap Horn, ligger cirka 980 kilometer längre norrut och skiljs åt av Drake-passagen. Kallt – men vackert!

Litlanesfoss, Island…

Island är ett populärt turistmål, främst för sin vackra natur och de varma källorna som man kan bada i. Men när du har fått nog av de varma källorna så kanske Litlanesfoss istället kan vara något att besöka! Vid Litlanesfoss tvärsnittar vattenfallet ett uråldrigt lavaflöde, som bildade kolonner när det svalnade.

Waterfall Island på Iguazu Falls, Brasilien…

Denna fantastiska klippformation ligger vid Iguazu Falls i Brasilien. Iguazufallen är vattenfall i floden Iguazu som ligger på gränsen mellan den brasilianska delstaten Parana och den argentinska provinsen Misiones. Fallen delar upp floden i övre och nedre Iguazu. Iguazu-floden har sitt ursprung nära staden Curitiba. Den flyter genom Brasilien under större delen av sin bana. Nedanför dess sammanflöde med floden San Antonio, bildar floden Iguazu gränsen mellan Brasilien och Argentina. Den totala höjden på fallen är cirka 60 – 82 meter och den totala bredden på fallen är häpnadsväckande 2,7 kilometer (!).

Korallträdgården, Lizard Island, Stora barriärrevet…

Lizard Island är Australiens nordligaste ö-resort. Det ligger cirka 24 mil norr om Cairns och drygt 9 mil nordost utanför kusten från CooktownLizard Island är ett absolut tropiskt paradis, en oas av isolering, tillfredsställelse och avkoppling. Nedanstående bild av korallträdgården togs under ett av dess lägsta tidvatten.

Melissani Cave, Kefalonia Island, Grekland…

Belägen på ön Kefalonia i Grekland, var denna spektakulära grotta förlorad i århundraden tills den återupptäcktes 1951 av Giannis Petrocheilos. Ta en titt på detta vackra grottsystem och ön som det är en del av. Den berömda Mytros Beach ligger också på denna ö.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
1
win