2
2 poäng

Första april är dagen då du med stor sannolikhet kommer att bli lurad – eller utsatt för ett försök till att bli lurad. I Sverige är det vanligt att massmedia har falska artiklar och reportage den första april. Men innan du utsätter någon för ett aprilskämt kan det vara nyttigt att känna till dessa tio fakta om just första april och aprilskämt, som du säkerligen inte kände till sedan tidigare!

Ett aprilskämt som heter duga…

Somliga är fulla av humor. Den första april 1989 lät miljardären Richard Branson utforma en luftballong att se ut som ett UFO och anlitade en kortvuxen man utklädd i en E.T.-kostym, som hoppade upp och skrämde folk som kom nära när den hade landat.

BBC fick smaka på nedringd växel…

1976 övertygade den amerikanska TV-kanalen BBC sina lyssnare att en särskild anpassning med placeringen av planeterna tillfälligt skulle minska gravitationen på jorden. Att många gick på aprilskämtet är en sak, men att TV-kanalens telefonlinjer blev översvämmade med samtal där folk hävdade att de kände av effekterna hade de nog inte räknat med.

Skrämde hela lokalbefolkningen med ett vulkanutbrott…

Ett aprilskämt ska vara milt och roligt, vilket den här mannen antagligen aldrig hade greppat. År 1974 halade en man nämligen ner 70 bildäck i kratern av en vilande vulkan på Alaska och satte dem i brand. Skrämmande närboende trodde att vulkanen hade fått ett aktivt utbrott igen, när de såg svart rök komma från vulkanens topp.

Kunde ha valt ett bättre lanseringsdatum…

Googles e-posttjänst, G-mail, lanserades den första april år 2004. Folk hade dock svårt att ta e-posttjänsten på allvar, då en majoritet trodde att det var ett aprilskämt. Speciellt eftersom Google erbjöd hela 1 GB utrymme på vardera e-postkonton utan kostnad, vilket år 2004 var väldigt mycket.

Vänsterhänta vallfärdade till Burger King…

Under 1 april 1998 tog Burger King ut en helsidesannons i flera tidningar i USA, där de presenterade en ny Whopper-burgare, speciellt framtagen för vänsterhänta. Den nya burgaren skulle innehålla samma ingredienser som den ursprungliga – men vara roterad till 180°Tusentals kunder svärmade till Burger King-restauranger i hela landet och begärde den nya burgaren för vänsterhänta.

NASA:s ostmåne…

Om du ifrågasätter hur människor kan ha gått på föregående aprilskämt, tar nog det här priset. År 2002 postade NASA en manipulerad bild av månen, där det såg ut som att den var gjord av ost. Och inte nog med detta – ”ostmånen” hade utöver allt ett bäst före-datum. Det här borde ju ingen ha kunnat falla för, eller hur? NASA fick dock gå ut och dementera att aprilskämtet skulle vara sant, då många amerikaner föll för det.

Allt för spel…

Som ett första april-skämt, lade en spelstation till en klausul om att användare som lagt en order den 1 april 2010 var överens om att oåterkalleligen ge sin själ till företaget. Hela 7 500 användare skrev under avtalet med den nya klausulen.

Pytonormen på kontoret…

Google har tidigare associerats med första april, då de som tidigare nämnt lanserade sin e-posttjänst G-mail under 1 april, vilket fick många konsumenter att tro att det bara var ett aprilskämt. Men företagets association med första april stannar inte där; 2007 trodde nämligen de anställda på huvudkontoret att allt var ett dåligt aprilskämt när det rapporterades om att en pytonorm var lös i lokalen och att alla bör vara uppmärksamma. Det hela visade sig dock inte vara ett aprilskämt, och företaget släppte ett pressmeddelande om händelsen några dagar senare.

Fick hela inspelningsteamet att känna sig obekväma…

Under första april iscensatte regissören Rob McKittrick och skådespelaren Luis Guzman ett aprilskämt under filminspelningen av Waiting (2005) ett slagsmål, som var så trovärdigt att det fick hela besättningen att känna sig obekväma.

Från aprilskämt till verklighet…

Som bekant är bacon en populär maträtt. Baconglassen skapades ursprungligen som ett aprilskämt, men gick sedan vidare till att bli en av företagets Heston Blumenthals signaturprodukt.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win