Chili, även känt som chilipeppar, är dels en sortgrupp inom arten spanskpeppar (Capsicum annuum), dels ett generellt samlingsnamn på arter och sorter inom släktet spanskpeppar (Capsicum) och då med särskild hänvisning till dess frukter. Frukterna används i matlagning hela eller i delar, färska, torkade eller rökta (chipotle), till exempel i chili con carne (chili med kött). Men det här vet vi ju redan – så låt oss istället gå på det lite mer roliga!

Har väldigt lätt för att mutera…

Chili är en mycket bred term. Växten kan mutera mycket snabbt, och som ett resultat finns det massor av sorter – det växer över 140 olika sorter bara i Mexiko. Miljön påverkar också hur peppar kommer att se ut och smaka: jord, temperatur och väder måste alla beaktas. [källa]

6 000 år gamla frön har hittats…

chilipepparfrön från över 6 000 år sedan har hittats i Peru och Mexiko. Rester av paprika har också hittats på olika forntida matlagningsverktyg. Man tror att chilin var en av de första frukterna som människan lyckades att tämja[källa]

Var högt värderat för tidigare civilisationer…

I tidiga civilisationer, som bland annat inkaindianerna, mayaindianerna och aztekerna – för att bara nämna några, användes chilipeppar som valuta. [källa]

Över 400 olika sorter…

Idag finns fler än 400 olika sorters chili över hela världen. Hela 140 av dessa drygt 400 sorter återfinns i Mexiko, som är rikast av alla länder när det kommer till variationer av chilin. [källa]

Columbus misstog chilin för svartpeppar…

Chili introducerades till resten av världen av Christopher Columbus som upptäckte Amerika 1493. Columbus hade släppt ankar från Spanien för att nå Indien för att återkomma med kryddor, bland annat peppar till sitt hemland. Columbus misstog inte bara Amerika för Indien, utan misstog också chili för svartpeppar. Därav fick chilin namnet ”chilipeppar”. Han tog chilipeppar tillbaka till Spanien där det blev en mycket populär krydda. Den spreds sedan till resten av de europeiska länderna. Chilipepparn blev den oumbärliga kryddan i europeiska rätter[källa]

10 fakta du antagligen inte visste om apelsiner

10 fakta du antagligen inte visste om apelsiner

Apelsin är ett träd inom citrussläktet, som även är namnet på trädets orangefärgade frukt. Det är ingen naturligt förekommande art, utan snarare en hybrid mellan pompelmus (C. maxima ) och småcitrus (C. reticulata). Vanligtvis brukar frukten figurera som ansiktet utåt...

10 fakta du antagligen inte visste om druvor

10 fakta du antagligen inte visste om druvor

Druva är frukten hos flertalet arter i familjen vinväxter (Vitaceae), och i synnerhet vinsläktet (Vitis). Druvan är ett bär som kan variera väldigt i färg, storlek, sötma och saftighet. Druvor växer helst i klasar och är vanligtvis ovala eller avlånga. Men för en...