1
1 poäng

Chilipeppar, den smått eldiga frukten som har kryddat mat över hela världen i århundraden, är inte bara en ingrediens – det är en kulturell och gastronomisk ikon. Från milda och smakrika till explosivt heta sorter har chilin en central roll i matlagning och kulinarisk historia. På senare år har chili blivit oerhört populär för vanliga hemmaodlare, och därför kommer här tio fakta som du kanske inte hade full koll på när det kommer till den eldiga lilla rackaren!

Har väldigt lätt för att mutera…

Chili är en mycket bred term. Växten kan mutera mycket snabbt, och som ett resultat finns det mängder av sorter – det växer till exempel över 150 olika sorter i det fria bara i Mexiko. Miljön påverkar också hur peppar kommer att se ut och smaka: jord, temperatur och väder måste alla beaktas. [källa]

6 000 år gamla frön har hittats…

Chilipepparfrön från över 6 000 år sedan har hittats i både Peru och Mexiko. Rester av paprika har också hittats på olika forntida matlagningsverktyg. Man tror att chilin var en av de första frukterna som människan lyckades att tämja[källa]

Var högt värderat bland tidigare civilisationer…

tidiga civilisationer, som bland annat inkaindianernamayaindianerna och aztekerna – för att bara nämna några, användes bland annat chilipeppar som valuta[källa]

Över 4 000 olika sorter…

Idag finns fler än 4 000 olika sorters chili över hela världen. Hela 150 av dessa drygt 4 000 sorter återfinns i det fria i Mexiko, som är rikast av alla länder när det kommer till variationer av chilin. [källa]

Columbus misstog chilin för svartpeppar…

Chili introducerades till resten av världen av Christopher Columbus som upptäckte Amerika 1493. Columbus hade släppt ankar från Spanien för att nå Indien för att återkomma med kryddor, bland annat peppar till sitt hemland. Columbus misstog inte bara Amerika för Indien, utan misstog också chili för svartpeppar. Därav fick chilin namnet ”chilipeppar”. Han tog chilipeppar tillbaka till Spanien där det blev en mycket populär krydda. Den spreds sedan till resten av de europeiska länderna. Chilipepparn blev den oumbärliga kryddan i europeiska rätter[källa]

Med stor sannolikhet härstammar det dock inte från Mexiko…

Trots populär tro kommer chili antagligen inte från Mexiko. Frukten har dock verkligen påverkat den mexikanska kulturen, men det innehåller också element från indianer och spanska kulinariska traditioner. Många historiker tror att chilin har sitt ursprung i amerikanska Texas, där alla tre av dessa kulturer korsades. [källa]

Vi har fåglarna att tacka för dess spridning…

Även om capsaicin kan bränna och irritera däggdjurs kött, är fåglar helt immuna mot dess effekter. Som ett resultat är fåglar till stor del ansvariga för att hjälpa chili och paprika att spridas, detta genom att äta dem och utsöndra fröna[källa]

Den första chilin kallades ”Djävulens soppa”…

Enligt legenden kallade spanska präster den första chilin för ”djävulens soppa”, eftersom de trodde att chilipeppar var ett afrodisiakum[källa]

Carolina Reaper – världens starkaste chili…

Enligt Guinness Rekordbok är den hetaste chilipepparn i världen Carolina Reaper (på bilden nedanför), med ett uppmätt värde på 1 569 300 Scoville Heat Units (SHU). Ett mått som kvantifierar kryddighet via koncentrationen av capsaicinoider i peppar. Som referens har vanlig paprika en SHU-mått på 0, och tabascosås mäter cirka 2 500 SHU, vilket gör Carolina Reaper mycket förtjänt av sitt namn. Hade du vågat provsmaka? [källa]

Capsaicin produceras som försvar…

Capsaicin produceras av växten som ett försvar mot rovdjur och mikrober, särskilt en fusariumsvamp som bärs av hemipteraninsekter som attackerar vissa arter av chilipeppar, enligt en studie. [källa]


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win