2
2 poäng

Paprika är en sortgrupp inom arten spanskpeppar, med det botaniska namnet ”Capsicum annum var. grossum”. På senare år har framförallt privata paprika- och chiliodlingar näst intill exploderat i popularitet här i Sverige. Så därför bjuder vi här på tio fakta som du kanske inte kände till om just paprikan!

Olika färger betyder inte olika sorter…

De olika färgerna som paprika har betyder inte att det är olika sorter, utan snarare vilket stadie i mognaden de plockades i. Därför är en grön paprika precis samma sak som en röd paprika, den plockades bara precis innan den ändrar färg. Och de har var och en ett unikt utbud av näringsvärden som motsvarar sin nyans. [källa]

Ursprungligen från Mexiko…

Paprikan härstammar från Mexiko. Pepparfrön infördes till Spanien under år 1493 och spreds därefter till andra europeiska, afrikanska och asiatiska länder. Mexiko är dock fortfarande en av de ledande paprikaproducenterna i världen, medan Kina är den absolut största producenten. [källa]

Det gäller att beställa rätt i Italien…

Pepperoni” är det italienska ordet för ”paprika”, och om du beställer en ”pepperoni-pizza” i Italien får du alltså en pizza med skivad paprika på istället. Det kan vara värt att ha i åtanke om du ska ut och semestra till Italien inom en snar framtid och vill prova en pizza från härkomstlandet. [källa]

Så ser du skillnad på om det är en hona eller hane…

Paprikan är könsbaserad och finns som både hane och hona. En hane har tre ”utväxter” på undersidan medan honan istället har fyra[källa]

Räknas som en grönsak i kulinarisk miljö…

Paprika är botaniskt frukt men anses i allmänhet vara en grönsak i en kulinarisk miljö. Ungefär lite som att tomater räknas som en grönsak i livsmedelsaffärer, men egentligen är ett bär[källa]

Grön, gul, orange, röd…

I gruppen finns storväxta varianter i olika färger och med starkare och svagare smak. Paprikan börjar alltid som grön och när den senare mognar skiftar den färg till gulorange och slutligen röd. Smaken kännetecknas av att genomgående vara betydligt mildare än hos andra frukter från spanskpepparsläktet. [källa]

Därför är inte paprikan stark…

Paprikan är den enda medlemmen av släktet Capsicum som inte producerar capsaicin, det ämne som orsakar det starka i chilifrukter. Bristen på det starka i paprikans smak beror på en recessiv gen som eliminerar ämnet capsaicin och som upptäcktes i Ungern[källa]

Oerhört rik på C-vitamin…

En paprika har en av de högsta nivåerna av C-vitamin av alla frukter och grönsaker. En enda stor röd paprika ger mer än 300% av ditt dagliga C-vitaminbehov och har tre gånger mer C-vitamin än en apelsin. Ändå är det apelsiner som ofta skyltas för reklam av C-vitamin. Märkligt, va? [källa]

Användes förr som medicin i Kina…

I traditionell kinesisk medicin användes paprika som behandling för vissa medicinska tillstånd, som exempelvis dålig blodcirkulation, matsmältningsbesvär, aptitlöshet, svullnad, frostskada och matsmältningsproblem. [källa]

Inte helt säkert var namnet härstammar från…

Enligt en hinduisk legend sägs paprika ha uppkallats efter en religiös indisk figur vid namn ”Rysh Paprike”. I modern tid tros ordet dock komma från ungerskans paprika i betydelsen peppar (capsicum). [källa]


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win