Både vit och svart noshörning är gråfärgad…

Den vita noshörningens namn är hämtad från det afrikanska ordet ”weit”, vilket betyder ”brett” och beskriver munnen. Tidiga engelska bosättare i Sydafrika misstolkade ”weit” för ”vit”. Svarta noshörningar fick förmodligen sitt namn från den mörka våta leran på sin hud, som gjorde att de såg svarta ut i färgen. Båda arterna är väsentligen gråfärgade.

Vårdande mammor…

En noshörnings graviditet varar i en evighet. Eller ja, det kan åtminstone kännas som det, då de är gravida i 15-16 månader! Modernoshörningar är mycket vårdande. De unga bor hos dem tills de är ungefär tre år gamla.

Bra lukt och hörsel – men ser ofantligt dåligt…

Noshörningar har väldigt dålig syn, men mycket välutvecklade sinnen för lukt och hörsel. De har så dålig syn att de antagligen inte ens skulle upptäcka dig om du stod still 30 meter bort framför dem. Om du däremot skulle göra något ljud ifrån dig skulle djuret i fråga inte ha några svårigheter alls till att lukta sig till dig.

Har funnits i över 50 miljoner år…

De har inte förändrats mycket sedan förhistoriska tider. Några av de första noshörningarna hade inga horn och en gång strövade de runt över hela Nordamerika och även Europa. Inga noshörningsarter har dock någonsin varit bebodda i de sydamerikanska eller australiensiska kontinenterna.

Kommunicerar med avföringen

Noshörningar använder högar av avföring för att lämna ”meddelanden” till andra noshörningar. Varje noshörnings lukt är unik och identifierar dess ägare. Det kan också berätta för en noshörning om den andra noshörningen är ung, gammal, manlig eller kvinnlig. De berättar också för andra noshörningar att detta är deras territorium.

10 fakta du antagligen inte visste om kameleonter

10 fakta du antagligen inte visste om kameleonter

Kameleonter (Chamaeleonidae) är en familj i ödlornas underordning och kräldjurens klass. De har en masklik, klibbig och långt utsträckbar tunga med klubblik spets, klätterfötter och gripsvans. Kroppen är hög och hoptryckt från sidorna, med bågformigt böjd, tunn rygg....

10 fakta du antagligen inte visste om ugglor

10 fakta du antagligen inte visste om ugglor

Ugglor (Strigidae) är en familj inom ordningen ugglefåglar (Strigiformes). Det finns 216 olika arter inom 21 släkten i familjen äkta ugglor runtom i världen. Nedan följer tio fakta som du kanske inte var så välbekant med när det kommer till den visaste fågelart av de...

10 fakta du antagligen inte visste om gorillor

10 fakta du antagligen inte visste om gorillor

Gorillor är ett släkte marklevande växtätande primater i Afrika. De är den största arten primater, med lika lång kropp som en människa men axelbredare och avsevärt tyngre. Gorillorna är människans närmast levande släkting efter schimpanserna – samtidigt som människan...