1
1 point

Sojabönor (Glycine max, som det så fint kallas på latin) härstammar från en växt som tillhör familjen ärtväxter och har sitt ursprung i Östasien. Sojabönan har marknadsförts hårt och ersatt flera lokala grödor över hela världen under främst de senaste decennierna. Man ska dock alltid ha i åtanke att odling av sojabönor är en av de större orsakerna till avverkning av regnskog i tropiska utvecklingsländer. Sojabönan är numera framförallt ett vanligt foder för djuren inom livsmedelsindustrin. Men du kanske redan hade koll på detta? Låt oss då istället hoppa direkt på tio fakta som du kanske inte kände till om just sojabönor!

Odlandet av sojabönor är en jämn kamp mellan USA och Brasilien…

En uppsjö av länder odlar idag sojabönor då efterfrågan har ökat markant under det senaste decenniet. De tre länder som odlar allra mest i världen är USA (32%), Brasilien (31%) och Argentina (18%). Statistiken är från 2016. Däremot var de introducerade för Nordamerika under år 1765, då en seglande handelsman vid namn Samuel Bowen tog med bönorna till sitt hemland. [källa]

Detta är vad sojabönor innehåller…

Per hundra gram innehåller sojabönor totalt 446 kalorier20 gram fett36 gram protein och 30 gram kolhydrater. Som vegan är sojabönan ett bra alternativ för dig som lever ett aktivt liv eller tränar mycket. [källa]

Så ser du skillnad på växterna för sojabönor, bomull och jordnötter…

Sojabönorjordnötter och bomull kan vid en snabb anblick vara svåra att se skillnad på när de växer. Men du kan se skillnaden mellan bomull och sojabönor då bomullsväxterna består av stora vita blommor. Jordnötter kan däremot vara svårare, men växer nära marken i tätare blomning[källa]

Har odlats i drygt 3 000 år…

Sojabönan är dock ingen direkt ny upptäckt. Redan 1100 f.Kr. odlade jordbrukare i Kina bönan, vilket anses vara dess ursprung. [källa]

Ford lade en förmögenhet på forskning om soja…

Mellan 1932 – 33 spenderade biltillverkaren Ford Motor Company cirka 1 250 000 dollar (vilket var en förmögenhet på 30-talet) på forskning om just sojabönor. Det hela gav dock restultat, för år 1935 hade varje Ford-bil involverat soja vid bland annat karosstillverkningen[källa]

Så stor del blir till sojamjöl och vegetabilisk olja…

Hela cirka 85% av all världens sojabönodling bearbetas vidare till att bli sojamjöl och vegetabilisk olja[källa]

Precis lika proteinrikt som kött…

Precis som proteinet som finns i kött är proteinet i sojabönor lika kompletterande, vilket innebär att alla åtta aminosyror som behövs för människors hälsa är närvarande. Sojabönor är den enda grönsaken som innehåller komplett protein med alla åtta aminosyror. [källa]

Ett tunnland ger hundratusentals bönor…

Ett enda tunnland av odlade sojabönor kan ge 82 368 blad, som i regel innehåller 2 – 4 bönor vardera. Det vill säga 329 472 bönor, förutsatt att alla blad bär på fyra bönor styck. [källa]

Har blivit en vital del av människans och djurens kost världen över…

Sojabönan innehåller cirka 39% protein och 17% olja. Det exceptionellt höga oljeinnehållet gör att sojabönan kan klassas som en oljeväxt. Sojabönans höga proteinhalt har gjort den till en viktig del av kosten i framförallt många asiatiska länder; ofta i form av sojamjölk eller tofu, men i dag används sojabönan framför allt som kraftfoder till boskapsdjur inom livsmedelsindustrin[källa]

Sojabönans släktskap har inte kunnat fastställas helt…

I likhet med majs och andra grödor som länge odlats av människan går det inte längre att med säkerhet fastställa dess släktskap med naturligt förekommande arter. Det antas dock att dess förfader var en vinrankeliknande art som växte slingrande på marken, möjligtvis Glycine soja. Det här är nog något som vi dock får leva med att aldrig riktigt få reda på. [källa]


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win