10 fakta du antagligen inte visste om bacon

Bacon är rökt och rimmat sidfläsk, alternativt orökt sidfläsk smaksatt med rökarom, som vanligen steks i tunna skivor eller tärningar. Det förekommer i frukostsammanhang, framförallt i England, Danmark och USA, och äts då ofta tillsammans med stekta ägg eller äggröra. Bacon kan också bland annat användas som en del av fyllningen på en pizza, tacos eller i en hamburgare. Ja, egentligen kan man väl äta bacon till allt. Vad passar inte till bacon, liksom? Här är tio fakta som du bör veta om världens bästa kött!01) Den 3 september kan du vara med och fira den internationella bacondagen! Ja, det finns faktiskt en sån!

02) Tro det eller ej, men bacon är faktiskt beroendeframkallande. Det innehåller nämligen sex typer av umami, som producerar ett beroendeframkallande ämne.

03) Det finns en baconparfym. Ja, det här är också sant. Parfymen skapades redan under 1920-talet av John Fargginay, och eftersom den finns kvar än idag förutsätter jag att det går bra. Skulle du vilja dofta en skvätt av bacon när du ska på dejt?

bacon1

04) Bara i USA äts det baconkött motsvarande totalvikten av 8,5 hangarfartyg.

05) I USA serverar 69% av alla lunchrestauranger bacon dagligen.

06) Priset på fläskkött är det högsta uppmätta sedan 1988. Med andra ord kostar det att leva gott.

07) Baconen är ett av de äldsta kött människan har ätit. Redan 1 500 år f.Kr. tillagade man bacon.

bacon2

08) Den kanadensiska baconen är egentligen inte riktigt som vi är van vid att äta den. Där består köttet istället nämligen av rökt fläskkarré.

09) I Europa äter man ägg och bacon tillsammans hela 71% av tiden.

10) I genomsnitt äter en man från Europa ägg och bacon till frukost 12 gånger per år.

BONUS) I genomsnitt är de största baconkonsumenterna över 34 år gamla.

 

Läs även
kottfokus
10 fakta du antagligen inte visste om kött

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar