10 fakta du antagligen inte visste om stress

Stress har kommit att bli kallat ”den tysta döden”, och kan leda till hjärtinfarkter, högt blodtryck, bröstsmärtor, oregelbunden hjärtrytm, sömnsvårigheter och oerhört mycket mer. Stressrelaterade sjukdomar har tyvärr nästan fördubblats under det senaste decenniet. Många teorier talar för att det är samhällets fel, att allt nu för tiden går att göra så mycket snabbare än förr, och att det därför ställs för höga krav på människan. Sant eller inte, här är tio fakta som du bör känna till om stress. 01) Även om det är en myt att stress kan få hår att bli grått, kan stressen faktiskt orsaka håravfall. I själva verket kan telogen effluvium (håravfall) ta upp till tre månader innan påbörjan efter en stressande händelse.

02) Under år 2009 listades de mest stressiga jobben globalt. Det kanske inte är alltför överraskande att kirurg, pilot, fotograf, kundansvarig inom reklambranschen och fastighetsmäklare låg högt på listan. De minst stressigaste jobben var aktuarie, dietist, astronom, systemanalytiker och mjukvaruingenjör.

03) Stress förändrar också den neurokemiska sammansättningen av kroppen, vilket kan påverka mognaden och frigörandet av kvinnans ägg. Stress kan också påverka äggledarna och livmodern, som kan försämra implantation. Stress hos män kan påverka spermier och befruktningsmöjligheterna och kan orsaka erektil dysfunktion. I själva verket står stress för cirka 30% av alla fertilitetsproblem.

stress1

04) Har du mycket problem med akne? Då får du tagga ner! Att stressa har nämligen en tendens att försämra ett befintligt akneproblem.

05) Ett gott skratt förlänger livet, sägs det. Och ja, på ett sätt stämmer det. Skratt sänker nämligen stresshormoner (som kortisol och adrenalin) och stärker immunförsvaret genom att lösgöra hälsofrämjande hormoner.

06) Stress är relaterat till de sex ledande dödsorsakerna: hjärtsjukdomar, cancer, lungsjukdomar, olyckor, levercirros och även självmord.

07) År 2009 gjorde CNN en undersökning, som visar att den främsta orsaken till stress i de flesta länder är pengar. De länder som är mest stressade när det kommer till pengar är Malaysia, Kina, Singapore och USA. De länder som var minst stressade när det kommer till ekonomin var Ryssland, Frankrike och Italien. En annan trodde att Förenade Arabemiraten skulle ligga på topp när det kommer till de mindre stressade kring ekonomin.

stress2

08) Kronisk stress kan översvämma hjärnan med kraftfulla hormoner som är avsedda för kortsiktiga nödsituationer. Kronisk exponering kan skada, krympa och i värsta fall döda hjärnceller.

09) Forskning har visat att mörk choklad minskar stresshormoner som bland annat kortisol. Dessutom är kakao rikt på antioxidanter, som är bra för både kropp och knopp. Där fick vi en anledning till att äta mer choklad!

10) Barn och ungdomar med en förälder inom det militära rapporteras ha högre nivåer av stress och känslomässiga problem än andra barn, ungdomar och tonåringar.

BONUS) Studier har visat att HIV-infekterade män är mer benägna att utveckla AIDS om de är under hög stressbelastning än de med lägre nivåer av stress.

 

Läs även
halsafokus
10 fakta du antagligen inte visste om hälsa

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar