Har du någonsin funderat över hur människor förr såg på vår framtid? Låt oss säga att deras idéer var minst sagt fantasifulla! Från dagliga nyheter på TV till semestrar på månen – och till och med hjälpsamma robotar i klassrummen – sträcker sig förutsägelserna från imponerande kreativa till riktigt märkliga. Är du redo?
Den eviga sommarbubblan…
Under 1950-talet fick kärnkraften människor att drömma stort – som i ”låt oss bygga en bubbla där det alltid är sommar”-stort.
Denna retrovision visar en familj vid poolen, njutandes av evigt solsken medan snön faller utanför bubblan.
Idén kom från kärnkraftsivrare som Lewis L. Strauss, som berömt lovade energi som skulle vara ”för billig för att mätas”. Kärnkraften sågs som en ren och obegränsad resurs som kunde förvandla vardagens bekvämligheter. Verkligheten satte dock käppar i hjulet för de planerna, men drömmen om ett personligt paradis? Den är fortfarande rätt lockande!
Matleverans på hjul…
På 1940-talet förutspådde konstnärer en framtid där mat skulle levereras direkt till din dörr i eleganta, skåpbilar utrustade med kockar – en sorts lyxig ”parkera, laga och servera”-lösning. Dessa futuristiska minibussar såg ut som science fiction-restauranger på hjul, komplett med kockar inuti och en leveransperson klädd som en blandning mellan ett mjölkbud från 1950-talet och en brevbärare.
Men matleverans var inte alls en ny idé. Den första dokumenterade leveransen går ända tillbaka till 1889, då pizzabagaren Rafaele Esposito i italienska Neapel levererade pizzor till kung Umberto I och drottning Margherita. Spola fram till idag, och även om food trucks ofta dyker upp på platser, var denna vision om varma måltider på hjul helt klart före sin tid.
Självkörande bilar och guidebanor…
Redan på 1960-talet föreställde man sig självkörande bilar där familjer kunde njuta av bilresor runt ett bord och spela spel i bubbelkupade bilar medan fordonet körde sig självt.
Dessa tidiga koncept byggde på så kallade ”guideways” – vägar med inbyggda elektroniska spår som styrde bilarna, istället för dagens AI-teknik.
Även om vi fortfarande är långt från bordsspel på motorvägen, lever drömmen om en handsfree och underhållningsvänlig färd vidare i dagens autonoma fordon. Och ja, med dagens AI behöver man inte oroa sig för att dominobrickorna ska falla under resan!
Skeppskatten…
Här har vi den ultimata reskamraten – en katt. Men det här är ingen vanlig misse; den här har sett stjärnorna.
Keith Spangles konstverk visar vår rymdresande vän sittande med tassarna stadigt planterade, blickandes ut genom ett fönster mot rymdens oändlighet. Utanför syns en enorm planet och andra skepp som svävar förbi.
Spangles verk har en häftig blandning av gammaldags sjöfararnostalgi och futuristisk rymdresa, som fångar den tidlösa längtan att utforska. Och ärligt talat, medan katter vanligtvis tittar på fåglar, måste man undra – vad skulle de tänka om en oändlig sträcka av stjärnor och rymdskepp?
Framtidens 20-motoriga Jetliner…
1970-talet bjöd på högtflygande drömmar om framtidens flygresor. Som det här jetplanet – så extravagant att det i princip är ett kryssningsfartyg med vingar!
I den här konstnärens vision hade planet 20 motorer, flera däck och en glaskupol som visade upp allt inuti – inklusive en pool. Det är som en femstjärnig resort korsad med en Boeing 747 Jumbo Jet, som i sig var en revolution för kommersiellt flyg på den tiden.
Och de runda skivorna på stjärtpartiet? De ger definitivt “högteknologisk kommunikation”-känsla, kanske till och med satellitanslutningar. Visst, 20 motorer låter lite… överdrivet, men på den tiden krävde stora idéer stora motorer.
Fråga bara inte om bränslekostnaderna. Eller hur lång start- och stoppbana som hade behövts.
Japans vision om ”morgondagens klassrum”…
I denna vision av framtidens klassrum från 1969 sitter elever framför en enorm skärm med en lärare på distans, men… alla elever är ändå i samma rum. Det verkar som att barn, även i framtiden, behöver vara ”inhägnade” tillsammans, oavsett teknik!
Varje elev arbetar på en enhet som ser ut som en blandning mellan en skrivmaskin och en surfplatta, medan robotar ovanför håller koll på att ingen slappar. De är redo att dela ut ”korrigerande åtgärder” om någon svarar fel, så klart.
Det här konceptet föreställde sig datorer som vardagliga verktyg i klassrummet långt innan de blev vanliga i hemmen. Och även om idén är lite ”samma gamla klassrum, fast med robotar”, lyser Japans framåtsträvande tänkande definitivt igenom.
NASA:s rymdkolonivision från 1970-talet…
På 70-talet drömde NASA om vad jag bara kan kalla ”Rymd-Malibu” – en amerikansk förort som svävar i en gigantisk ringformad koloni, komplett med prydliga hus, gräsmattor och arkitektur i mitten av seklet som inte skulle vara malplacerad på Jorden. Det är som om designarna tänkte: ”Varför ändra på klassikerna?”
Denna koloni blandade jordiska bekvämligheter med futuristisk stil, med roterande gravitation, öppna grönområden och enorma glasväggar som vetter mot stjärnorna. För all sin sci-fi-ambition ser den fortfarande ut som en förort från 1970-talet som bara hänger i rymden – en förort på semester, kan man kalla det.
En staplad förort…
När vårt utrymme för vidsträckta förorter börjar ta slut, vart ska vi då ta vägen? Tydligen bara uppåt!
Denna vision från 1981 visar en nio våningar hög förort, där varje våning har fyra hem, kompletta med små trädgårdar. De lyckliga på översta våningen får en öppen vy mot himlen, medan alla andra får njuta av grönska… och en utsikt över grannens trädgård bara några meter bort.
Det är som en blandning av förortsliv och höghus, en design som lyckas se både idyllisk och märkligt futuristisk ut, och påminner om idéer vi senare skulle se i filmer som Ready Player One (2018). Men till skillnad från dagens massproducerade bostäder, visar varje våning unika arkitektoniska detaljer, vilket gör att denna staplade uppsättning känns nästan söt i sin retrofuturistiska charm.
Shoppa hemifrån…
Långt innan vi hade riktig näthandel, föreställde sig visionärer på 1940-talet en framtid där du skulle slippa regniga butiksbesök och istället handla direkt från köket.
Denna bild visar en kvinna som pratar med en försäljare via en överdimensionerad TV-skärm. Det är som Zoom-shopping, men med vintageglans – komplett med glada barn som är på väg hem.
Denna setup speglar faktiskt nästan våra shoppingvanor idag, där skärmbaserad shopping är normen. Och även om de inte förutspådde Amazon eller leveranser nästa dag, kom de ganska nära när det gäller bekvämlighet.
En inte-så-express ocean liner…
Denna futuristiska idé från 1930-talet visar ett oceanfartyg som är lika delar ubåt, luftskepp och lyxkryssare, byggt för fart och dekorerat med fönster och lampor. Någonstans mellan en ubåt och en zeppelinare, med en strömlinjeformad, sluten design – kanske för att hålla vattnet ute, eller kanske för att dyka under vattnet vid behov. Vem vet. Det ser definitivt snabbt ut, men praktiskt? Inte direkt.
Det är den typen av ambitiös design som känns helt rätt hemma i en retro-tecknad film, och även om idén om ett hybrid-luftskepp-ubåt aldrig blev verklighet, gav 1930-talet oss rekordbrytande oceanlinjefartyg som Queen Mary och SS Normandie, som gjorde transatlantiska resor till en femstjärnig upplevelse.
Den kärnvapensäkra underjordiska staden under Manhattan…
1969 föreställde sig Oscar Newman en hel stad säkert gömd under Manhattan i fall av kärnvapenkatastrof. Hans vision inkluderade en massiv, kupolformad metropol med ett gatunät, byggnader och alla nödvändigheter, som en slags underjordisk New York City 2.0.
Newman var dock inte den första att leka med tanken på underjordiskt boende. Redan på 1920-talet hade New York-arkitekter drömmar om att flytta vägar under jord för att hålla Manhattans gator fria. Men Newman tog det ett steg längre och skapade ett utrymme där man skulle ha allt man behövde för att leva bekvämt om världen gick åt fel håll.
Och vi måste ge ett erkännande till den ensamma vaktmästaren de förmodligen skulle anställa för att hålla ordning på platsen medan den stod tom. ”Här är din egen underjordiska stad. Ta hand om den, tack!” Tänk dig alla nycklar han skulle behöva!