10 fakta du antagligen inte visste om jordgubbar

Att något så utsökt och delikatessfyllt som jordgubbar kan innehålla så mycket historia kunde nog ingen tro. Här följer tio fakta om jordgubbar som du antagligen inte kände till.


01) Jordgubben är den enda frukt som har sina frön på utsidan. En genomsnittlig jordgubbe är klädd med cirka 200 frön. Inte undra på att de lätt fastnar mellan tänderna.

02) Jordgubbar är egentligen inte bär. Ett bär har sina frön på insidan, men som tidigare nämnt växer de på utsidan på jordgubbarna. Och för att gå in på det hela till djupet, botanister hävdar att varje frö på en jordgubbe egentligen är en separat frukt. Alltså, frukter på en… frukt. Rörigt?

03) Jordgubbar är besläktade med rosor. Skulle du trampa över en jordgubbsplanta, passa då på att dofta på dem. De doftar nämligen lika gott som de smakar.

jordgubbar1

04) Om du planterar ett jordgubbsfrö kommer en planta att växa upp. Till en början kommer plantan inte att bära frukt omedelbart, men kommer att återkomma år efter år. En planta kan vara produktiv i cirka fem år innan du behöver plantera om den.

05) Belgien har ett jordgubbs-museum där allt är dedikerat till jordgubbar. På ”Le Musée de la Fraise” (”Jordgubbsmuseumet” översatt till svenska) kan du köpa allt från jordgubbssylt till öl som är smaksatt med jordgubb. Kanske inget att ta hem och skryta om på grillfesten med kompisarna?

06) I antika Rom trodde man att jordgubbar hade magiska och helande krafter. De använda jordgubbar för att behandla allt från depression till feber och njursten. Fungerade det? Nej, självklart inte.

07) Majoriteten av forskare är överens om att jordgubbar kan förhindra eller förmildra en viss del av hjärtsjukdomar och cancer. Jordgubbar innehåller en stor mängd av vitaminer, bland annat C, B6, K, fiber med mycket mer.

jordgubbar2

08) Tränar du mycket? Då ska du äta jordgubbar innan passet! Jordgubbar hjälper nämligen till att stärka syre- och blodflödet i kroppen. De som äter jordgubbar innan träning bränner också fler kalorier.

09) Bara i Kalifornien produceras och odlas cirka 80% av den totala konsumtionen av hela USA.

10) Skölj alltid, alltid, alltid jordgubbarna innan du ”snoppar” dem (plockar av skalken längst upp), annars försvinner en stor mängd av jordgubbens naturliga olja ut i avloppen. Och man vill ju njuta av dess fulla smak!

 

Läs även
potatisfokus
10 fakta du antagligen inte visste om potatis

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar