10 fakta du antagligen inte visste om ost

06Lejonost gjorde dig modig…
Ko-
, get- och fårmjölk är de vanligaste mjölktyperna som används för framställning av ost. Det finns även tillverkning av ost gjord av vattenbuffel, älg och till och med lejonmjölk. Den sistnämnda tillverkades någon gång under romartiden och det sades att man blev modig av att äta lejonost.

07

Ostar med lite vin, någon…?
Frankrike är det land som konsumerar mest ost i hela världen. 2011 konsumerade man i snitt 26 kilo per år, vilket kan jämföras med Sverige, som på sin 10:e plats ”bara” konsumerade i snitt 19 kilo årligen. 

08Etymologi…
Ordet ”ost” är belagt i svenskan före 1520 och kommer från fornsvenskans oster. Ost är ett nordiskt ord besläktat med latinets jus som betyder ”soppa/sås”. På finska heter ost juusto. Engelskans cheese, spanskans queso, portugisiskans queijo och tyskans Käse, m.fl. kommer från latinets caseus med betydelsen ost, medan franskans fromage och italienskans formaggio kommer av latinets formaticum med betydelsen ”tillverkad i form”. På bosniska heter ost sir, makedonska – sirenje, polska – ser, ryska – сыр (uttalas syr) slovakiska – sir, tjeckiska – sýr och på ungerska – sajt.

09

Sträcker sig tillbaka till sjätte årtusendet…
Ost är känd sedan tusentals år tillbaka. Arkeologiska belägg sträcker sig tillbaka till sjätte årtusendet före vår tideräkning i norra Europa. Ett av de äldsta skriftliga beläggen för dess existens finns i Första Samuelsboken i Gamla testamentet i Bibeln. Där befaller den åldrige Isais sin yngste son David att gå med diverse proviant till sina bröder som är med i kriget mot filistéerna, samt att därvid även medföra ”tio ostar” till brödernas överhövitsman (1 Sam, 17:18). Också i babyloniska och egyptiska dokument finns belägg för ostproduktion.

Utan mjölk eller animaliskt innehåll…
Det finns flera ostar utan mjölk och animaliskt innehåll, bland annat kokosost och ostar tillverkade av sojabönor eller nötter. I Sverige finns några små lokala tillverkare av veganska dessertostar. År 2008 uppmärksammade svensk media den så kallade analoga osten, som främst består av vegetabilisk fettråvara istället för mjölk, och såldes under namn som pizzamix, texmex-mix och gratängmix. Livsmedelsverket menade att det var vilseledande eftersom produkterna kunde förväxlas med vanliga ostprodukter.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om gurka

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar