4
4 poäng

Där intelligens ofta betraktas som en av de mest eftertraktade egenskaperna, har mätningen av IQ blivit en indikator på ens kognitiva kapacitet och potential. Men bakom varje IQ-siffra ligger en komplexitet som inte enkelt kan fångas av en enda siffra. Ändå har det funnits de individer som har utmärkt sig genom att visa en exceptionell nivå av intelligens, vilket har resulterat i imponerande IQ-resultat. Från pionjärer inom vetenskapen till unika genier som har överskridit gränserna för mänsklig förståelse, dessa tio personer representerar en sällsynt grupp av människor med enastående intellektuell förmåga. I denna listan finner du tio personer som anses ha världens högsta IQ. Men ha också i åtanke att det är väldigt svårt att lista intelligens, och siffrorna går gärna isär lite beroende på vem man frågar. Så ta listan i sin helhet med en nypa salt!

Leonardo da Vinci (1452-1519)
Uppskattad IQ: 180-190…

10 personer med världens högsta IQ:
#10: Leonardo da Vinci
Uppskattad IQ: 180-190…

Leonardo da Vinci var en italiensk målare, uppfinnare, forskare och allmänt polymatisk figur under Renässansen. Han är mest känd för sina målningar som Mona Lisa och Nattvarden, men hans intellekt sträckte sig långt bortom konstvärlden. Leonardo var ett sant universalgeni; han hade enastående förmågor inom måleri, skulptur, anatomi, arkitektur, ingenjörskonst och naturvetenskap.

Hans intelligens manifesterades i hans nyfikenhet och strävan efter att förstå världen runt omkring sig. Han studerade naturfenomen och kroppens anatomi genom detaljerade observationer och skisser. Leonardo var också en pionjär inom flygningens teori och konstruerade prototyper för flygmaskiner långt före sin tid.

Genom sitt oöverträffade intellekt och sin kreativa skicklighet lämnade Leonardo da Vinci ett arv av banbrytande idéer och innovationer som fortsätter att inspirera och fascinera människor än idag. IQ-mätningar som vi känner dem idag utvecklades inte förrän långt efter Renässansen. Men man tror och uppskattar att hans IQ låg på någonstans mellan 180-190. [källa]

Philip Emeagwali (1954-)
Uppskattad IQ: 190…

10 personer med världens högsta IQ:
#9: Philip Emeagwali
Uppskattad IQ: 190…

Philip Emeagwali är en nigeriansk-amerikansk datavetare och ingenjör, känd för sina betydande bidrag till datavetenskapen och superdatorernas utveckling. Han är mest känd för att ha utvecklat en revolutionerande metod för att utföra beräkningar parallelltflera processorer, vilket efterliknar sättet hjärnan fungerar på.

Emeagwali, som växte upp i Nigeria under svåra förhållanden, visade tidigt enastående intellektuell förmåga och skicklighet inom matematik och datavetenskap. Hans intelligens och hängivenhet till studier gav honom möjligheten att studera och bedriva forskning vid några av världens främsta universitet.

Genom sitt banbrytande arbete har Emeagwali inte bara bidragit till datavetenskapens utveckling utan har också öppnat dörrar för nya möjligheter inom områden som oljeutvinning, väderprognoser och medicinsk forskning. Hans intelligens och outtröttliga arbete har gjort honom till en av de mest framstående och inflytelserika personerna inom datavetenskapens historia. [källa]

Garry Kasparov (1963-)
Uppskattad IQ: 190…

10 personer med världens högsta IQ:
#8: Garry Kasparov
Uppskattad IQ: 190…

Garry Kasparov är en rysk schackmästare och före detta världsmästare. Född den 13 april 1963 i Sovjetunionen (dagens Azerbajdzjan), anses han vara en av de mest framstående schackspelarna genom tiderna. Kasparov blev världsmästare i schack 1985 vid en ålder av 22 och behöll titeln fram till år 2000.

Hans intelligens och skicklighet inom schack är legendarisk. Kasparov är känd för sitt djupa strategiska tänkande, kreativitet och förmåga att förutse sina motståndares drag. Han har även utforskat artificiell intelligens och har spelat en viktig roll i utvecklingen av datorer för schackspel. Kasparovs intelligens sträcker sig långt bortom schackbrädet; han är även en författare, politisk aktivist och föreläsare, och hans åsikter och insikter efterfrågas internationellt. [källa]

Christopher Michael Langan (1952-)
Uppskattad IQ: 195-210…

10 personer med världens högsta IQ:
#7: Christopher Michael Langan
Uppskattad IQ: 195-210…

Christopher Michael Langan är en amerikansk autodidaktisk matematiker och filosof, känd för att ha ett exceptionellt högt IQ och vara en av de smartaste människorna i världen. Han föddes den 25 mars 1952 och växte upp under svåra förhållanden på landsbygden i Montana, USA. Trots att han hade en utmanande barndom och fick hantera ekonomiska svårigheter, visade Langan tidigt enastående intellektuell begåvning.

Hans intelligens har uppskattats vara mycket hög, med uppskattade IQ-poäng som når över 200. Han är känd för att vara en självlärd person och har aldrig officiellt testat sin IQ, men hans förmåga att lösa komplexa matematiska problem och resonera på hög nivå har imponerat många.

Langan är mest känd för sin teori om ”Cognitive-Theoretic Model of the Universe” (CTMU), en metafysisk teori som han utvecklat för att förstå universums natur. Hans intellektuella insikter och bidrag har gjort honom till en fascinerande figur inom den akademiska världen och en av de mest framstående exemplen på extraordinär intelligens. [källa]

B.J. Habibie (1936-2019)
Uppskattad IQ: 200…

10 personer med världens högsta IQ:
B.J. Habibie
Uppskattad IQ: 200…

B.J. Habibie var en indonesisk ingenjör, politiker och företagsledare som tjänstgjorde som Indonesiens tredje president från 1998 till 1999. Han föddes den 25 juni 1936 i Surabaya, Indonesien, och avled den 11 september 2019. Habibie anses vara en av Indonesiens mest framstående teknokrater och är känd för sitt bidrag till landets tekniska och industriella utveckling.

Habibie studerade vid Technische Hochschule i Aachen, Tyskland, där han tog examen som ingenjör och doktorerade inom flygteknik. Hans intelligens och tekniska skicklighet gjorde honom till en framstående expert inom flygindustrin. Han arbetade bland annat för det tyska flygplanstillverkningsföretaget Messerschmitt-Bölkow-Blohm innan han återvände till Indonesien.

Som president inledde Habibie reformer för att liberalisera Indonesiens ekonomi och politiska system. Han är mest känd för att ha utvecklat Indonesiens första inhemskt tillverkade flygplan, IPTN N-250, och för att ha drivit fram teknologisk utveckling i landet.

Habibie var inte bara en begåvad teknokrat utan också en skicklig politiker och visionär ledare. Hans intellekt och tekniska kunskaper bidrog betydligt till Indonesiens framsteg och modernisering under hans tid som president och i efterföljande år. [källa]

Kim Ung-Yong (1962-)
Uppskattad IQ: 210…

10 personer med världens högsta IQ:
#5: Kim Ung-Yong
Uppskattad IQ: 210…

Kim Ung-Yong är en sydkoreansk man som är känd för sin exceptionella intelligens. Han föddes 1962 och hans begåvning började visa sig tidigt. Han kunde prata när han var sex månader gammal och lärde sig att läsa vid tre års ålder.

Vid bara åtta års ålder hade Kim Ung-Yong en bekräftad IQ på över 200, vilket är betydligt högre än genomsnittet för människor. Han anses vara en av de smartaste personerna som någonsin har levt och har till och med blivit omnämnd i Guinness World Records för sin ovanliga intelligens.

Kim Ung-Yong blev internationellt känd när han började studera vid ett universitet i USA som bara 8-åring. Han har sedan dess haft en framgångsrik karriär som forskare och författare. Hans historia har blivit en symbol för potentialen hos extraordinära begåvningar och har inspirerat många människor över hela världen. [källa]

Marilyn vos Savant (1946-)
Uppskattad IQ: 228…

10 personer med världens högsta IQ:
#4: Marilyn vos Savant
Uppskattad IQ: 228…

Marilyn vos Savant är en amerikansk författare, kolumnist och före detta TV-personlighet, född 1946. Hon är mest känd för att ha en exceptionellt hög intelligenskvot och är också den enda kvinnan på listan över de tio personer med världens högsta IQ.

Vos Savant har en av den högsta bekräftade IQ:n någonsin, med ett uppmätt värde på 228. Hon har fått mycket uppmärksamhet för detta och har blivit en symbol för intellektuell skicklighet och begåvning.

Hon är mest känd för sin frågespalt ”Ask Marilyn” i tidningen Parade, där hon svarar på läsarnas frågor om matematik, logik, och allmänbildning. Hennes karriär och inflytande har gjort henne till en av de mest berömda och respekterade intelligenspionjärerna i modern tid. [källa]

Christopher Hirata (1982-)
Uppskattad IQ: 225-228…

10 personer med världens högsta IQ:
#3: Christopher Hirata
Uppskattad IQ: 225-228…

Christopher Hirata är en amerikansk astrofysiker och tidigare barngeni. Han föddes 1982 och visade enastående matematisk begåvning redan som barn. Hirata blev internationellt känd när han som 13-åring blev den yngsta personen någonsin att vinna guldmedalj i den internationella fysikolympiaden.

Hans intelligens har varit uppenbar sedan ung ålder, och han fortsatte att utmärka sig i sina akademiska studier. Vid 16 års ålder började han studera på California Institute of Technology (Caltech), där han senare tog sin doktorsexamen i astrofysik.

Hirata har gjort banbrytande forskning inom kosmologi och gravitationsfysik, särskilt relaterat till den tidiga universums utveckling och mörk energi. Han är en av de mest framstående unga forskarna inom sitt område och har fått flera utmärkelser för sitt arbete. [källa]

Terence Tao (1975-)
Uppskattad IQ: 225-230…

10 personer med världens högsta IQ:
#2: Terence Tao
Uppskattad IQ: 225-230…

Terence Tao är en framstående matematiker och professor som föddes 1975 i Australien. Han anses vara en av de mest begåvade matematikerna i modern tid. Tao visade enastående matematisk talang redan som barn och började delta i internationella matematikolympiader i ung ålder.

Han blev den yngsta deltagaren någonsin i den internationella matematikolympiaden när han tävlade vid bara tio års ålder. Vid 20 års ålder fick han sin doktorsexamen från Princeton University, och sedan dess har han gjort banbrytande bidrag inom flera områden av matematiken.

Tao har vunnit flera prestigefyllda priser och utmärkelser, inklusive Fieldsmedaljen, som är matematikens motsvarighet till Nobelpriset. Hans intelligens och matematiska insikter har inte bara revolutionerat teorin utan har också inspirerat en hel generation av matematiker och forskare.

Han är också känd för sitt arbete med att popularisera matematik och för att vara en förespråkare för öppen tillgång till vetenskaplig forskning. Hans IQ uppskattas till 225-230, medan en del uppskattar att den är så hög som 225-250, vilket också gör att han hamnar på en andra plats bland de personer med världens högsta IQ. [källa]

William James Sidis (1898-1944)
Uppskattad IQ: 250-300…

10 personer med världens högsta IQ:
#1: William James Sidis
Uppskattad IQ: 250-300…

William James Sidis var en amerikansk matematiker, språkvetare och författare, född 1898. Han är mest känd för att ha haft en exceptionellt hög intelligens och anses allmänt ha varit världens smartaste människa som någonsin har levt.

Redan som barn visade Sidis en ovanlig förmåga till inlärning och minne. Han lärde sig att läsa vid mycket ung ålder och talade flera språk flytande redan i tidig barndom.

Sidis är känd för att ha haft en uppmätt IQ på mellan 250 till 300, vilket enligt vissa källor gör honom till en av de mest intelligenta personerna som någonsin har levt – eller till och med den mest intelligenta. Hans begåvning väckte stor uppmärksamhet och han blev ett fenomen i samtiden.

Trots sin ovanliga intelligens led Sidis av olika utmaningar i livet, inklusive social isolering och svårigheter att anpassa sig till samhället. Trots detta gjorde han betydande bidrag till matematik och andra områden under sin livstid.

William James Sidis liv och historia har fascinerat människor genom åren och har kommit att symbolisera den sällsynta kombinationen av genialitet och de utmaningar som kan följa med den. [källa]


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

4
4 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
3
omg
win win
1
win