Korv avser vanligen en livsmedelsprodukt som innehåller kött och som tillverkas i avlång form. De finns i alla möjliga olika längder, tjocklekar och typer av kött. Korv fungerar alltid som huvudrätt, tilltugg eller smörgåspålägg, och kan vara såväl ett billigt baslivsmedel eller en lyxprodukt. Nedan följer tio fakta som du säkerligen inte kände till om ett av världens mest populära mellanmål och tilltugg!
Ingen slår britterna i korvätning…!
Britterna älskar korv så mycket att till och med ”British Sausage Appreciation Society” har skapats, och har cirka 5 000 aktiva medlemmar. Storbritannien är också den plats där det äts mest korv i hela världen – där cirka 86% av alla hushåll inhandlar köttvaran minst en gång i månaden. Mellan juli 2013 till samma månad 2014 var ett riktigt rekordår för britterna! Då konsumerades hela 181 853 ton med korv, vilket hade ett totalt värde på 780 miljoner pund (cirka 8 700 000 000 svenska kronor, mätt i dagens kurs). [källa]
Färre botulismutbrott än grönsaker, fisk och konservmat…
Under de senaste 60 åren har grönsaker, fisk och konservmat orsakat fler botulismutbrott än vad nötkött, fläsk och kyckling har gjort. För den ovetande är botulism en ovanlig och potentiellt livshotande sjukdom som orsakas av det toxin som produceras av bakterien Clostridium botulinum. [källa]
10 fakta du antagligen inte visste om viktiga näringsämnen
Att få i sig viktiga näringsämnen är livsviktigt för människans överlevnad. Och hur bra koll har du egentligen på vilka näringsämnen som är extra bra för dig? Här finner du tio roliga fakta om essentiella näringsämnen (som vitaminer, aminosyror, fettsyror, mineraler...
10 fakta du antagligen inte visste om kakor
Finns det någon som inte älskar kakor, egentligen? Förr hörde det till det formella att baka sju sorters kakor om man skulle bjuda hem något - lyckligtvis har detta förändrats, och idag är det i princip lika billigt att köpa kakor i butiken som det är att baka hemma...
10 fakta du antagligen inte visste om curry
Curry betyder egentligen "kryddad sås", men i Sverige menar man med curry istället vanligen en kryddblandning som alltid måste innehålla gurkmeja, som ger curryn den karaktäristiska orangegula färgen. Kryddblandningar av motsvarande sort kallas på den indiska...