10 fakta du antagligen inte visste om ananas

Pizzan Hawaii, glassen Ananas Split, all ananasläsk. Ja, vad innehåller inte ananas som är gott egentligen? Här är tio fakta du bör veta om ananas utifall du skulle hamna i en våldsam diskussion.

01) Man vet inte riktigt säkert var namnet kommer ifrån, men det första uttrycket av ”ananas” kan spåras tillbaka ända till år 1398.

02) En ananas är varken ett äpple eller en kotte. Nej, ananas tillhör släktet bär.

03) När detta tropiska bär upptäcktes i Amerika namngavs den till ananas (pine apple) efter det lika utseendet till kottar (pine).

ananas1

04) På spanska heter ananas ”piña”, vilket du säkerligen redan visste om du tänker på den alkoholhaltiga drinken ”piña colada”.

05) I det vilda kan ananasplantor blomma i över 50 år.

06) Du kan faktiskt på egen hand plantera ananasplantor. Detta genom att skära av toppen på ananasen och plantera den i marken. Allt som fattas i vårat kalla Sverige är bara värmen.

ananas2

07) Världens största ananas mättes upp 2011, odlad av Christine McCallum från Bakewell, Australien, och var 32 cm lång, 66 cm i omkrets och vägde hela 8,28 kg (!).

08) 75% av all ananas som säljs i Europa kommer ursprungligen från Costa Rica.

09) Det tar i princip hela tre år för en ananas att mogna helt och hållet. Det får en kanske till att förstå prissättningen lite bättre.

10) Förutom ett gott tilltugg eller drinkar används faktiskt ananas även till att göra vin.

Bonus) En kopp ananas har mellan 70 till 85 kalorier.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar